Mainos

Vain prosentilla yli 70-vuotiaista on terveet valtimot – huomio näihin elämäntapoihin

Iän myötä valtimot ja verisuonet yleensä menettävät kimmoisuuttaan, mikä altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille. Terveet valtimot ja verisuonet ovat hyvin harvinaisia yli 70-vuotiailla.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 3 200 yli 50-vuotiaan kymmenvuotiseen seurantaan. Valtimoiden ja verisuonten kuntoa pidettiin hyvänä, jos osallistuja oli säästynyt verenpainetaudilta ja hänen valtimonsa olivat yhtä kimmoisat kuin alle 30-vuotiailla.

Näiden kriteerien perusteella valtimot olivat terveet vain yhdellä prosentilla yli 70-vuotiaista. 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä terveet valtimot löytyi 30 prosentilta. Heidän riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli noin puolet pienempi kuin muiden osallistujien.

Valtimoiden hyvään kuntoon vaikuttivat osallistujien elämäntavat, kuten terveellinen ruokavalio, liikunta, ja savuttomuus, mutta tärkeintä oli pysyä hoikkana ja välttyä diabetekselta.

Tutkimuksen tulokset osoittavat valtimoiden ja verisuonten terveyden yleensä heikkenevän iän myötä, mutta ne viittaavat myös siihen, että jokainen voi vaikuttaa valtimoidensa kuntoon elintavoillaan. Tulokset korostavat varsinkin ylipainon ja diabeteksen ehkäisyn tärkeyttä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Erikoissuolat eivät ole tavallista suolaa terveellisempiä – ”Itse asiassa päin vastoin”

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, ettei erikoissuoloissa ole terveysetuja. Tavallinen jodioitu suola on fiksumpi valinta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.