Vain kolme meppiä 13:sta ilmoitti etukäteen vaalirahoituksestaan – Henna Virkkunen pääsi sisään 80 000 euron budjetilla, Alametsä "brexit-paikalle" vain muutamalla tonnilla

7:29
Kokoomuksen Henna Virkkunen ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho vierailivat aamun Huomenta Suomessa analysoimassa vaalitulosta. Katso keskustelu videolta!

Suomelle valittiin sunnuntain vaaleissa uudet europarlamentaarikot. 13 valitusta edustajasta vain kolme teki ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Ilmoitus jäi kokonaan tekemättä kokoomuksen Sirpa Pietikäiseltä ja Petri Sarvamaalta, perussuomalaisten Teuvo Hakkaraiselta ja Laura Huhtasaarelta, keskustan Elsi Kataiselta ja Mauri Pekkariselta, RKP:n Nils Torvaldsilta, SDP:n Eero Heinäluomalta ja Miapetra Kumpula-Natrilta sekä vasemmistoliiton Silvia Modigilta.

Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista. Käytännössä kyseessä on suunnitelma siitä, mistä vaalirahoitus tulee ja mihin se käytetään.

Virkkusen budjetti 80 000 euroa, Alametsällä 5 000

Noin 70 000 äänellä läpi mennyt Henna Virkkunen on kokoomuksen ainoa ennakkoilmoituksen tehnyt ehdokas.

Virkkusen kampanjabudjetti oli ennakkoilmoituksessa yhteensä 80 000 euroa, josta tasan puolet omaa rahaa. Yrityksiltä tulevaa tukea oli merkattu 30 000 euroa ja loput yksityishenkilöiltä, puolueyhdistyksiltä ja muilta tahoilta.

Vihreiden ehdokkaista kaikki jättivät ennakkoilmoituksen.

Läpimenneistä sekä Ville Niinistön että Heidi Hautalan budjetit olivat 30 000 euroa per henkilö. Niinistö käytti ennakkoilmoituksen mukaan kampanjointiin 14 000 euroa omaa rahaa, Hautala tasan 10 000 euroa.

Niin sanotulle brexit-paikalle noussut Alviina Alametsä pääsee EU-parlamenttiin Britannian poistuessa EU:sta. Alametsän budjetti oli ennakkoilmoituksen mukaan ainoastaan 5 000 euroa ilman senttiäkään omaa rahaa. Summa oli pääasiassa puolueen myöntämää tukea.

Rannalle jäätiin myös satsauksista huolimatta

Rannalle jääneistä ehdokkaista suurimman budjetin ilmoitti keskustan Mirja Vehkaperä. Hänen kampanjakulunsa olivat 60 000 euroa, josta 20 000 euroa omaa rahaa.

– Ei näitä voi miettiä sillä tavalla jälkeenpäin. Olen useammat vaalit tehnyt, onnistuen ja osin epäonnistuen, ja laskuja on makseltu aina, Vehkaperä kuvaili MTV Uutisille aamupäivällä.

Samoin keskustan listoilta Brysseliin yrittänyt Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ilmoitti budjetikseen 46 500 euroa, joista 22 000 euroa omaa rahaa.

Kemppainen ilmoitti saaneensa myös 3 000 euroa vaalitukea Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:lta.

Vihreät ja piraattipuolue aktiivisia, RKP:lta ei ennakkoilmoituksia

Puolueiden aktiivisuus ennakkoilmoitusten täytössä vaihteli suuresti.

Vihreiden ohella myös piraattipuolue sekä yhden ehdokkaan Junes Lokka -puolue täyttivät ennakkoilmoitukset kaikkien ehdokkaidensa osalta.

Eduskuntapuolueista laiskimmin ilmoituksia täyttivät perussuomalaiset, kokoomus ja RKP, jonka edustajista yksikään ei jättänyt ennakkoilmoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja