Vain harva on testannut sähköautoa – nämä asiat voivat yllättää ensikertalaisen

Tiinalla välähti! Ratkaisi sähköautoilijoiden talvisen ongelman naurettavan yksinkertaisella tavalla 0:55
Hämeenlinnalainen Tiina Grönberg ratkaisi sähköautoilijan talvisen ongelman suorastaan naurettavan yksinkertaisella kikalla.

Vaikka sähköautoja näkee tien päällä Hangosta Utsjoelle, vain harva suomalainen on ajanut sellaisella itse. Vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessaan, mitä sähköauton ohjaksiin ensimmäistä kertaa hyppäävän tulee pitää mielessä.

LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri muistuttaa yhtiön tiedotteessa, että tavallisesta polttomoottoriautosta sähköauton ratin taakse siirtyvä yllättyy helposti sen tehokkuudesta.

Sähkömoottorille on nimittäin ominaista välitön kiihtyvyys ja reipas vääntö. Auton kaikki voima on käytössä heti, kun kuljettaja painaa poljinta.

– Isokoinen ja painavakin auto voi lähteä liikkeelle hyvin sukkelaan, mikä on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi liikkeellelähdöissä, kiihdytyksissä ja ohitustilanteissa.

Huomioi hiljaisuus

Alaviiri varoittaa myös auton hiljaisuudesta, joka saattaa luoda petollisen turvallisuuden tunteen, koska vauhtia ei välttämättä huomaa niin helposti. Fysiikan lakeja ei pysty sähköautokaan kumoamaan.

Sähköauton ratissa on oltava tarkkana myös taajamissa, sillä esimerkiksi jalankulkijat ja pyöräilijät eivät havaitse hiljaisesti lipuvaa sähköautoa yhtä helposti kuin pärisevän polttomoottoriauton.

– Heidän voi olla hankalampi havaita autoa matalissa nopeuksissa, jolloin ei kuulu rengasmelua. Kuljettajan kannattaakin miettiä etenkin taajamissa, kuinka tekee itsensä ja aikeensa näkyväksi.

Kaikkien uusien sähköautojen on vuodesta 2019 alkaen täytynyt tuottaa jonkinlaista havaittavaa ääntä matalissa nopeuksissa. Voit lukea AVAS-järjestelmästä lisää tästä artikkelista.

– Kaikista vanhemmista malleista tällaista ominaisuutta ei tietysti löydy, mikä kannattaa muistaa, jos esimerkiksi ostaa käytetyn auton, sanoo Alaviiri.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat