Vain alle joka neljännestä koirasta on tehty ilmoitus, joka on ensi vuonna pakollinen

Miksi koiran ilmoittaminen koirarekisteriin on tärkeää? 9:29
KATSO MYÖS: Miksi koiran ilmoittaminen koirarekisteriin on tärkeää?

Suomessa asuvat koirat tulisi ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin ennen vuoden loppua. Valtaosa Suomen koirista puuttuu yhä Ruokaviraston koirarekisteristä.

Tapaninpäivään mennessä koirarekisteriin oli ilmoitettu vähän yli 175 000 koiraa, kerrotaan Ruokavirastosta. Suomessa arvioidaan olevan noin 800 000 koiraa.

– Koiria on ilmoitettu rekisteriin noin 5 000:n vauhtia reippaimpina päivinä, sanoo STT:lle eläinten merkinnän- ja rekisteröinnin jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokinen Ruokavirastosta.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti vuonna 2021, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulee jatkossa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä viranomaisrekisteriin.

Suomessa asuvat koirat tulee ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin ennen vuoden loppua. Takaraja ei ole kuitenkaan mitenkään ehdoton.

– Riittää, kun ilmoittautuu ensi tilassa, kun kokee sen mahdolliseksi. Koiriahan syntyy ja kuolee koko ajan, joten ei sen rekisterin tilanne vuodenvaihteeseen muutenkaan pysähdy, vaan se on koko ajan elävä, Simonen-Jokinen toteaa.

Koirien puuttumisesta rekisteristä voi tulla seurauksia. Lievimmillään seuraus on viranomaisen kehotus ilmoittaa koira rekisteriin määräaikaan mennessä. 

Viranomaisten määräyksiä voidaan tehostaa uhkasakolla. Koiran tunnistusmerkinnän laiminlyönnistä voidaan määrätä myös seuraamusmaksu.

Rekisterin on toivottu osaltaan edistävän koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja auttavan eläinsuojelun valvonnassa.

Lue myös:

    Uusimmat