Vaikeuksien jälkeen terveen lapsen synnyttänyt Riikka: Yritän elää vain tätä hetkeä

Erilaiset äidit -sarjan kahdeksannessa jaksossa oman tarinansa jakoivat Riikka ja Joonas Kemppi. Riikan pelkojen varjostama raskaus päättyi onnellisesti terveen Elias-pojan syntymään, mutta miten arki on kahden lapsen äidillä sujunut?

Vastikään toisen lapsensa saanut Riikka Kemppi, 25, kertoi Erilaiset äidit -sarjan kahdeksannessa jaksossa avoimesti peloistaan, jota erityisesti molempien vanhempien kantama geenivirhe aiheutti. Tovin kahden lapsen äidin elämää elänyt Riikka myöntää, että arki nelihenkisen perheen äitinä on ollut raskasta.

Arki kahden lapsen kanssa on erityisen stressaavaa

Riikka pyörittää nyt neljän hengen perheen arkea, eikä yllätyksiltä olla säästytty. Uusi perheenjäsen on monella tapaa jo oma persoonansa, ja erot isoveljen ja pikkuveljen luonteissa ovat tulleet selviksi nopeasti. Kahden lapsen äiti myöntää avoimesti, että elämä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista sen jälkeen kun Elias syntyi.

– Olisi totta kai mukava sanoa, että on mennyt hyvin ja olen voinut hyvin, mutta huonoja päiviä on ollut enemmän. Minulla on ollut välillä todella ahdistunut ja synkkä olo, Riikka toteaa.

Perheen tilannetta vaikeuttaa se, että Joonas opiskelee, eikä ole pystynyt pitämään kunnon isyyslomaa. Normaalisti opinnot ovat vieneet vain vähän aikaa päivästä, mutta tällä hetkellä ne vievät jopa kahdeksan tuntia päivässä. Tilanne on siis uusi.

– Pitkä jakso tuli melkein pahimpaan aikaan. Vaikka muille se on normaali tilanne, että mies on töissä, meille se on uusi. Onneksi joulukuun alussa koulupäivät taas lyhenevät, Riikka kertoo toiveikkaana.

Tieto geenivirheestä on myös helpotus

Sekä Riikka että Joonas kantavat molemmat hyvin harvinaista geenivirhettä, jota kutsutaan Leri-Weillin oireyhtymäksi. Parilla on 75 prosentin mahdollisuus saada terve lapsi ja ennen Samuelin ja Eliaksen syntymiä kaksi raskautta jouduttiin keskeyttämään.

Pelkojen varjostama raskaus päättyi jälleen hyvin, kun Elias-poika syntyi. Riikka myöntääkin, että pelot ja ahdistukset ovat Eliaksen syntymän myötä pienentyneet huomattavasti. Ajatus siitä, että geenivirhe voi vielä tulevaisuudessakin vaikuttaa lapsiin, ei kuitenkaan katoa kahden lapsen äidin mielestä.

– Nyt yritän kuitenkin elää vain tätä hetkeä. Kummankin lapsen pituuskasvu on ihan normaali nyt, joten jos se lähtee joskus tulevaisuudessa laskemaan, mietitään sitä sitten. Pitää olla iloinen jokaisesta päivästä, kun he ovat terveitä ja kaikki menee hyvin, Riikka jatkaa.

Riikka myöntää, että tieto geenivirheestä on kuitenkin ollut tietyllä tapaa myös helpotus.

– Sitten kun he ovat aikuisia ja miettivät omien lapsien hankkimista, on asia tiedossa, Riikka muistuttaa.

Toistaiseksi Riikalla ja hänen miehellään todettua geenivirhettä ei ole Suomessa mahdollista hoitaa raskauden aikaisessakaan vaiheessa. Tästä syystä Kempit eivät suunnittele enää hankkivansa lisää lapsia.

– En enää ikinä halua lähteä siihen rumbaan, että alussa saa pelätä vauvan terveydentilaa, ja jos kaikki on hyvin, elää muiden pelkojen kanssa. Se on hirveän raskasta ja kuluttavaa. Kaksi lasta on jo enemmän kuin ikinä kuvittelimme, ja olemme heistä kiitollisia ja onnellisia, Riikka toteaa.

Kaksi raskaudenkeskeytystä lapsen sairauden vuoksi ennen Samuelin syntymää tehnyt Riikka tietää, etteivät kaikki hyväksy heidän tekemiään ratkaisuja. Riikka seisoo kuitenkin päätöstensä takana.

– Jotkut saattavat myöhemmin katua raskaudenkeskeytyksiä, mutta meidän tapauksessamme olen edelleen sitä mieltä, että vaikka suru on kamala, en ole päätöksiä ikinä katunut. Syntymättömille lapsille tämä on ollut paras ja inhimillisin ratkaisu. Kukaan, joka ei ole kokenut sitä, että kuulee, että oma lapsi on todella pahasti sairas ja mahdollisuus normaalielämään on olematon, ei voi sanoa, että miten pitäisi vanhempana toimia, ajatella tai tuntea. Sen ymmärtää vasta, kun on itse siinä tilanteessa, Riikka toteaa.

Läheisten tuki on korvaamatonta

Huolimatta raskaasta alkutaipaleesta kahden lapsen äitinä Riikka on miehensä Joonaksen lisäksi saanut korvaamatonta tukea lähipiiriltään.

– Minun äitini on ollut paljon tukena mieheni lisäksi. Hän on ottanut Samuelia yksin hoitoon, jotta minä saan levähdettyä. Aina kun saan levättyä, on mielikin parempi ja vähemmän ahdistuneempi. Äiti on myös todennut, että saan milloin tahansa tulla lasten kanssa yöksi. Minun äitini ja Joonaksen äidin lisäksi myös siskot ovat olleet suurena apuna. Moni on valmis auttamaan, Riikka kertoo.

Kahden lapsen äiti myöntää, että Eliaksen syntymän jälkeen oli aluksi vaikea sanoa ääneen se, etteivät ajatukset olleet kaiken kaikkiaan kovin positiiviset.

– Aluksi yritin salailla masennusta lähipiiriltäni ja olla reipas. Ajattelin, että minun pitäisi olla kamalan onnellinen ja kiitollinen, kun lasten saaminen ei ole ollut niin helppoa, Riikka toteaa.

Riikka muistuttaa, että kaikenlaisista tunteista on kuitenkin äärimmäisen tärkeä puhua. Omien tunteiden myöntäminen on keventänyt Riikan taakkaa ja opettanut hänelle rehellisyyttä – sekä häntä itseään että muita kohtaan.

– Onneksi nyt olen tajunnut oman mielialan laskun mukaan, että nyt minun on vain pakko puhua tai asioista ei tule mitään. Jos vain pidän kaiken sisälläni, tilanne muuttuu entistä hullummaksi. Kun uskalsin avautua, oma olokin helpotti, eikä tarvitse leikkiä reipasta, jos ei ole sellainen olo, Riikka toteaa.

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat