Mainos

Vaikeasti vammaisen pojan äiti: Minulle sanotaan, että lapseni pitäisi piilottaa

7:39

Viime torstaina EVS Talk Show -keskusteluohjelmassa esiintyneen cp-vammaisen Heljä Hesson esiintyminen nosti vammaisten oikeudet puheenaiheeksi.

Huomenta Suomessa tänään vieraillut vaikeasti vammaisen pojan äiti Jenni Arteli on samaa mieltä Hesson kanssa siitä, etteivät kaikki ota vammaisia avosylin vastaan yhteiskunnan jäseniksi.

Pienen pojan elämää -blogia pitävä Arteli kertoo, että on saanut avoimesti elämästään kertovaan blogiinsa herjaavia ja loukkaavia kommentteja. Niissä vaaditaan Artelia ja tämän vammaista poikaa pysymään kotona ja poissa muiden silmistä.

– Ei olisi oikeutta viedä vammaisia lapsia yhteiskunnan eteen. Minulle sanotaan, että vammaisuus ja vammaiset lapset pitäisi piilottaa. Se on pelottavaa, Arteli sanoo haastattelussa.

Arteli uskoo, että loukkaavien kommenttien taustalla on ihmisten tietämättömyys vammaisuudesta.

– Osalle asia on niin vieras, on paljon pelkoa ja vihaa. Mutta kyse on kuitenkin kaikista diagnooseista huolimatta pienestä lapsesta. Minua harmittaa heidän puolestaan se, että pelko on niin suurta ja tieto asiasta niin vähäistä, Arteli kuvailee.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Artelin poika kärsi vakavasta hapenpuutteesta synnytyksessä, jotka aiheuttivat aivoperäisiä vaurioita. Aluksi selviäminen oli epävarmaa. Pojalla on tähän mennessä parisenkymmentä eri diagnoosia.

Arteli myöntää, että matka on ollut raskas. Vertaistukiryhmät ovat olleet suuria apuja ja tuen lähteitä. 

– Onhan se raskasta, kun vammaisuus osuu oman lapsen kohdalle. Se on pitkä ja vaikea prosessi, että oppii elämään diagnoosien kanssa. Mietin tulevaisuutta, kun lapsi alkaa ymmärtämään maailmanmenosta enemmän, Arteli pohtii.

Katso myös MTV3-kanavalla viime vuonna näytetty dokumentti Yksinäisyyden yllättämät. Toimittaja Ripsa Koskinen-Papusen dokumentissa oman tarinansa yksinäisyydestä kertoo viisi erilaista suomalaista. Myös Arteli on dokumentissa.

43:14

Juttua muokattu 21.4. klo 18.04 Haastateltavan nimi korjattu. Nimi on Arteli, ei Artell.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja