Vaihtoautoketju paljastaa: Nämä ovat halutuimmat käytetyt sähköautot juuri nyt – "Haasteita löytää tarpeeksi myytävää"

Autokauppa myllerryksessä – sähköautot loppu, diesel ei käy kaupaksi 9:57
Uudet sähköautot ovat loppu, ja dieseleiden menekki on heikkoa. Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen vierailivat Uutisaamussa kertomassa asiasta tarkemmin.

Käytettyjen sähköautojen kysyntä on kasvussa, ja autokaupoilla on suoranaisia vaikeuksia autojen haalimisessa.

Tämän hetken kysytyin merkki käytetyissä sähköautoissa on Tesla. Vaihtoautoketju J. Rinta-Jouppi kertoo tiedotteessaan, että sen tammi–toukokuun myyntitilastoissa joka kuudes käytettynä myyty sähköauto oli amerikkalaismerkin valmistama.

Toiseksi suosituin merkki oli Volkswagen, ja kärkikolmikon täydensi Renault. Neljänneltä sijalta löytyi Kia, viidenneltä Polestar.

J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni sanoo vaihtoautokaupan pelisääntöjen menneen jossain määrin uusiksi sähköautojen myötä, sillä perinteisesti vahvat saksalaisbrändit, kuten AudiMercedes-Benz ja BMW ovat joutuneet antamaan tilaa uusille kilpailijoille.

– Sanoisin, että Tesla on varsin usein se ensimmäinen vaihtoehto, joka mainitaan asiakkaiden suusta sähköautoa ostamaan tullessa, Ala-Hakuni sanoo tiedotteessa.

Hän nostaa esiin myös Polestarin, jonka Polestar 2 -malli oli käytetyistä sähköautoista toiseksi suosituin Tesla Model 3:n jälkeen.

– Tesla ja Polestar ovat ymmärtäneet brändin rakennuksen tärkeyden ja onnistuneet luomaan erittäin vahvoja mielikuvia sähköautoja harkitsevien kuluttajien keskuudessa, hän toteaa.

Pulaa niin käytetyistä kuin uusistakin

Ala-Hakunin mukaan käytetyt sähköautot ovat tällä hetkellä kiven alla.

– Etenkin tunnetuimpiin sähköautomalleihin kohdistuu voimakasta kiinnostusta. Autoliikkeillä on haasteita löytää tarpeeksi myytävää tuotetta tarjolle, hän toteaa tiedotteessa.

Myös uusien sähköautojen suosio on noussut kovasti. Maaliskuussa Euroopan ensirekisteröintitilaston kärkikolmikkoon mahtui peräti kaksi täyssähköautoa. Menekkiä kuitenkin hidastaa maailmanlaajuinen komponenttipula, ja monien uusien ladattavien autojen toimitusajat ovat venähtäneet pitkiksi.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen vierailivat toukokuussa Maikkarin Uutisaamussa kertomassa uusien sähköautojen saatavuushaasteista sekä dieselautojen menekin hiipumisesta. Katso haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Lähteet: J. Rinta-Jouppi, Jato Dynamics

Lue myös:

    Uusimmat