Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan: "Toimitusaika on jopa vuoden"

Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan:"Aika pitkät toimitusajat – jopa vuosi" 2:00
Ladattavat autot syövät pikkuhiljaa polttomoottoriautojen markkinaosuutta. 

Sähköautot ja ladattavat hybridit ovat nykyään kysyttyjä. Autoteollisuus ei kuitenkaan pysty tyydyttämään kysyntää, sillä komponenttipula hidastaa tuotantoa.

Ladattavat autot syövät pikkuhiljaa polttomoottoriautojen markkinaosuutta. 

– Kaikkein kysytyimpiä ovat ladattavat hybridit, mutta sähköautojen kysyntä nousee erittäin nopeasti, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

K-Auto Audi Helsingin myyntipäällikkö Lasse Mannonen sanoo samaa.

– Noin puolet myymistämme autoista on ladattavia autoja.

Viime vuonna hieman yli 30 prosenttia uutena myydyistä autoista oli joko täyssähköautoja tai ladattavia hybridejä, selviää Autoalan tiedotuskeskuksen tilastoista. Heidän ennusteensa mukaan vuonna 2028 yli puolet uusista henkilöautoista on ladattavia. 

Komponenttipula pullonkaulana

Suomen teillä polttomoottoriautot ovat tavallisimpia vielä pitkään. Vaikka uusista autoista entistä useampi on ladattava, ovat vanhat autot polttomoottorimalleja ja Suomessa autokanta uusiutuu tunnetusti hitaasti. 

Autokannan uudistumista hidastavat myös muut seikat kuin suomalainen luonteenlaatu. Maailmalla on näet pulaa mikrosiruista. Niitä tarvitaan sadoittain yhteen autoon. Samoista mikrosiruista kilpailevat myös kodin elektroniikan ja viihde-elektroniikan valmistajat.

Sirutuotanto häiriintyi koronapandemian vuoksi, ja kun koronatilanne alkoi helpottaa, tuli Ukrainan sota, jonka kaikkia vaikutuksia emme edes vielä tiedä.

Komponenttipulan takia haluamaansa autoa voi joutua odottamaan pitkään.

– Joissakin malleissa toimitusaika on jopa vuoden, mutta joitakin malleja voi saada neljässä kuukaudessa, Mannonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat