Kuinka moni sähköauton hankkinut suomalainen aikoo palata polttomoottoriautoon? Vastaus voi yllättää

Nopeuttaako bensan hinnan nousu sähköautojen kauppaa? 10:51
Nopeuttaako bensan hinnan nousu sähköautojen kauppaa? Asiantuntijat vierailivat Maikkarin Uutisaamussa kertomassa.

Ylivoimainen enemmistö sähköauton ostaneista ei näe paluuta polttomoottoriautoon todennäköisenä, käy ilmi AutoVexin kyselystä.

Autoliikkeiden kilpailutuspalvelu AutoVex selvitti kyselyssään sähköautonsa myyneiden suomalaisten seuraavaa autohankintaa.

Sähköautonsa myyneistä 83 prosenttia hankki myös uudeksi autokseen sähköauton. Painavimmat syyt olivat alhaiset käyttökustannukset sekä ajokokemus, mutta myös uuden teknologian kiehtovuus ja ympäristöasiat painoivat vaakakupissa.

Peräti 92 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei tule enää koskaan palaamaan polttomoottoriautoon.

"Kysyntä autoliikkeissä noussut merkittävästi"

17 prosenttia vastaajista, jotka palasivat sähköauton jälkeen polttomoottoriautoon, perustelivat päätöstään hieman yllättäen sähköautojen kohonneiden markkinahintojen vuoksi.

– Uusien sähköautojen jonotusajat ovat nyt pitkät, minkä takia erityisesti vähän ajettujen sähköautojen kysyntä autoliikkeissä on noussut merkittävästi. Tämä on luontevasti johtanut hintojen nousuun autoaan myyvän kuluttajan eduksi, AutoVexin Niko Mättö kertoo yhtiön tiedotteessa. 

Toiseksi useimmiten luopumisen syyksi kerrottiin sähköauton rangen eli toimintamatkan riittämättömyys.

Sähköautonsa polttomoottoriautoon vaihtaneista peräti 94 prosenttia piti kuitenkin mahdollisena, että voisi palata sähköauton rattiin tulevaisuudessa.

Kyselyä varten haastateltiin 169 AutoVex-palvelua käyttänyttä suomalaista.

Keskon K-Latauksen viime vuonna teettämän asiakaskyselyn 4 000 vastausta paljastivat, että täyssähköautolla ajavista peräti 93 prosenttia aikoo ajaa sellaisella tulevaisuudessakin.

Vastaavan suuntaisia tuloksia on saatu myös muualla maailmassa. Esimerkiksi eräässä Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että vain 18 prosenttia sähköauton aiemmin hankkineista oli palannut polttomoottoriautoon.

Lähteet: AutoVex, K-Lataus, Carscoops

Lue myös:

    Uusimmat