Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vähemmän lihaa

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 11.04.2016 12:59

Vähemmän lihaa, kohti kestävää ruokakulttuuria - toim. Hanna Mattila (Gaudeamus 2016)

Vähemmän lihaa -kirja kertoo nimensä mukaisesti tavoitteesta vähentää erityisesti punaisen lihan kulutusta ja lisätä kasvissyöntiä. Usean ruoka-alan asiantuntijan artikkeleista koostettu kirja on asiallinen katsaus suomalaisten lihankulutuksesta.

Kirja lähtee ajatuksesta, että lihan syömisen vähentäminen on järkevää sekä ympäristön että terveyden näkökulmasta. Lihantuotanto on tehoton tapa tuottaa proteiinia ihmisravinnoksi, koska kaikki eläinten syömät kasvit eivät muutu lihaksi. Kirja valistaa myös, että lihantuotanto tarvitsee kasvintuotantoa enemmän maapinta-alaa. Suomessakin valtaosa viljelyalasta käytetään rehuntuotantoon. Juuri rehuntuotanto kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa päästöjä.

Ympäristöä kuormittava lihantuotanto kuormittaa myös ihmistä. Uusimmat ravitsemussuositukset suosittelevat punaisen lihan ja lihajaloisteiden käytön vähentämistä. Vastaavasti suositukset kehottavat lisäämään kasviproteiinin ja muiden kasvisten käyttöä.

Järkisyitä siis lihansyönnin vähentämiselle löytyy mutta ihmisten tavat muuttuvat hitaasti. Ruokailuun liittyy paljon tapoja ja tottumuksia, joiden takia ihmiset syövät paljolti sitä mitä ovat oppineet syömään. Lihansyöntiä on pidetty aiemmin luksuksena ja nyt on vaikea luopua tuosta luksuksesta.

Kirja kertoo ehkä turhankin monisanaisesti tarinansa - osin tämä johtuu siitä, että kirjoittajia on paljon ja osa asioista toistetaan useassa artikkelissa. Perustarina on tässä: Vaurastuminen on lisännyt lihankulutusta, lihansyöntiä on pitkään pidetty ravitsemuksellisesti tärkeänä ja kulttuurisesti juuri lihan syönti liittyy vahvasti erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Liha on nykyisin sekä arki- että varsinkin juhlaruokaa. Kesällä lihan grillaaminen on tärkeä yhteisöllinen toimenpide.

Erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla mutta niihin tarttuminen on hidasta. Kirja ehdottaakin useita toimenpiteitä, jotta lihansyönnille keksittäisiin vaihtoehtoja. Esimerkiksi opiskelijaruokaloissa on keksitty tehdä vähälihaisia aterioita, joiden menekki on ollut kiitettävä. Vastaavasti markkinoilla on pyritty löytämään erilaisia kasvisvaihtoehtoja lihalle - tunnetuimpia ovat tofu ja seitan. Oleellista olisi kirjan asiantuntijoiden mukaan kuitenkin se, että vero- ja tukipolitiikka muutettaisiin sellaiseksi, että lihansyönti olisi nykyistä kalliimpaa.

Luomutuotantoa ei kirjan mukaan pidä mitenkään ylistää, sillä sen ympäristövaikutukset ilmastoon ja vesien rehevöitymiseen ovat nykytietämyksen valossa samantyyppisiä kuin normaalissakin tuotannossa. Lisäksi yhtä lihakiloa varten joudutaan luomutuotannossa käyttämään enemmän peltohehtaareja kuin tavallisesa tuotannossa.

Lihansyönnin vähenemisellä olisi merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen maatalouteen. Tähän asti maatalouspolitiikka on edistänyt lihan tuotantoa ja kauppaa. Kirjan mukaan huonosti kannattava ja paikoin ympäristöhaittoja aiheuttavaa tuotantoa ei voida sanoa perusteiltaan kestäväksi, vaikka se tarjoaakin edullista lihaa kaupalle ja kuluttajille. MTK:n näkemys voisi olla hyvinkin poikkeava ja siksi maalikkolukijalle olisi ollut hyvä lisätä kirjaan vaikkapa opponoiva osuus, jossa tuottajatkin olisivat kertoneet näkemyksensä.

Kirja ei kuitenkaan ole fundamentalistinen siten, että se haluaisi tehdä meistä kaikista vegaaneja tai kasvissyöjiä. Nimensä mukaisesti se kehottaa jokaista meistä vähentämään lihan kulutusta ja ainakin tämän kirjan tiedot luettuaan toivomus on varsin relevantti. Kirjan artikkeleissa myönnetään, että ihmisten ruokatottumusten muuttaminen ei ole helppoa mutta kuitenkin mahdollista. Maailmanlaajuisestihan lihansyönti tulee kasvamaan vielä huomattavasti, koska maapallon väkiluku nousee vielä runsaasti.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa

Lisää aiheesta:

Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamistaMaailman väkiluvun hurjaan kasvuun vastataan kansainvälisellä "planetaarisella ruokavaliomallilla" – näin uudet ravitsemussuositukset aiotaan ottaa käyttöön SuomessaKommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Luomu onkin ilmastolle tavallista viljelyä haitallisempaa, sanoo uusi tutkimus – suomalaisasiantuntija ihmettelee: "Tässä on otettu ruoan ympäristövaikutuksia koskevaan tutkimukseen metsät mukaan"Liha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi"Nuoria on hyvä totuttaa kaikenlaiseen ruokaan" – onko lihansyönti ihmisoikeus?
Mielipiteet

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet
  • 30.10.08:03
    Analyysi

    Analyysi: Trump veti yllättäen esiin ydinasekortin – ja paljasti USA:n heikkouden

  • 29.10.06:13
    Olympiastadion

    Kommentti: Onko kaikki hyvin, Olympiastadion? Eppu Normaali ja muut artistit tuntuvat karttavan maan ykköskonserttipaikkaa

  • 28.10.08:54
    Varusmiehet

    Analyysi: Syytä huoleen – Puolustusvoimat ei tiedä, kuinka moni varusmiehistä osaa uida

  • 26.10.19:16
    Analyysi

    Analyysi: Yksi kuva kertoo karulla tavalla, kuinka Suomen lainamarkkinat poikkeavat muusta Euroopasta

  • 26.10.06:45
    Kirja-arviot

    Kirja-arvio: Näin kokaiiniparonit tuhosivat Kolumbian jalkapallon