Heikki Hursti puhkesi kyyneliin leipäjonojen pituudesta suorassa lähetyksessä – vähävaraisten auttaja on nyt itse rahapulassa: "Olemme tehneet tätä 50 vuotta"

8:12

Suomen tunnetuin ruoka-avun jakaja Heikki Hursti herkistyi kyyneliin MTV:n Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä. Hursti on syvästi huolissaan ja ihmeissään siitä, että heidänkin leipäjonojensa asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

– Monet ihmiset ovat tilanteessa, että heidän on pakko hakea apua. Ihmisillä on vähemmän niin sanottua ostovoimaa, Hursti kertoo.

– Uutta porukkaa tullut tänne paljon, ovat sanoneet, että leikkaukset koskettavat eniten vähäosaisia ja niitä joilla ei ole mitään. Eläkeläiset, opintotuen varassa olevat opiskelijat, Hursti jatkaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

2500 jonotti lumipyryssä

Hurstin valinta jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille keskiviikkoisin ja perjantaisin. Heikki Hurstin isän Veikko Hurstin vuonna 1967 aloittama toiminta on vaarassa loppua, vaikka keskiviikkona karmeassa lumisateessakin ruokaa Helsinginkadulla jonotti yli 2500 ihmistä.

– Meillähän ei ole mitään säännöllistä tuloa mistään, toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, niitä on tullut nyt vähemmän.

Helsingin kaupunki laski vuosiavustusta

Hursti kertoo, että Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. 

Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille.

– Se on tehnyt loven. Piti olla, että Helsingin kaupungin sosiaalivirasto maksaa vuokrat ja sähköt mutta ei olekaan, Hursti jatkaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Nyt olisi hienoa saada kädenojennus"

Hursti toivoo, että valtio ottaisi tilanteeseen kantaa ja huomioisi nyt heidän työnsä.

– Erilaisille yhdistyksille ja järjestöille annetaan 350 miljoonaa, me emme ole saaneet mitään koskaan, ja kuitenkin tehty tätä nyt 50 vuotta. Nyt jos koskaan olisi hienoa saada kädenojennus.

Aktiivimalli puhuttaa ihmisiä

Hursti tapaa työssään päivittäin ihmisiä, jotka tuskailevat myös uuden työttömien aktiivimallin kanssa.

– Tunnen täältä ihmisiä jotka tehneet kymmeniä hakemuksia. Jotkut haluavat purkaa tilannettaan ja kertoa omasta elämästään, ollaan täällä myös sitä varten ja voidaan ohjata eteenpäin, jos he eivät siihen pysty.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Miksi meitä kritisoidaan ruokajonoista?"

Hursti vastasi Huomenta Suomen haastattelussa myös heihin kohdistuneeseen kritiikkiin.

– Minua on kummastuttanut, että meitä kritisoidaan ruokajonoista, että pidämme niitä jonojen vuoksi.

Ruoka-apu viimeinen oljenkorsi

Hurstin mukaan ihmisillä on tarve saada apua, ja hänen ruoka-apunsa on viimeinen oljenkorsi tilanteeseen.

– He ovat jo hakeneet sosiaalivirastoista apua. Eihän tämä heidän elämäänsä ja tilannettaan muuta. Me halutaan olla kuitenkin antamassa vertaistukea.

2:02

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja