Vaasan Sportilla miljoonan euron liigaosaketaakka – seura pakotettu ottamaan jättilainat

SM-liigaseura Vaasan Sportia hallinnoivalla Vaasan Sport Oy:llä on yhä miljoona euroa maksettavana liigaosakkeesta. Maksun takarajapäivä on 1.8.2019. Sportin toimitusjohtajan Tomas Kurténin mukaan tilanteessa ei ole dramatiikkaa.

Ylälaidan videolla tiistai-illan Tulosruutu.

Sport nostettiin Liigaan kaudelle 2014-15. Tuolloin yhden liigaosakkeen hinta oli 1,8 miljoonaa euroa.

Neljän vuoden aikana Sport on lyhentänyt maksua 800 000 eurolla. Näin ollen sille on jäänyt viimeiselle vuodelle miljoonan euron rasite.

– Se pitää paikkansa, Vaasan Sport Oy:n toimitusjohtaja Tomas Kurtén vahvistaa MTV Sportille.

Sport sopi Liigaan noston yhteydessä maksuohjelman, jonka mukaan se lyhentää liigaosakemaksua 300 000 euroa vuodessa.

Kurténin mukaan sopimuksessa oli pykälä, jonka mukaan maksussa voi olla vapaavuosia. Sport on käyttänyt yhden näistä.

Jo alkuperäiseen suunnitelmaan oli merkattu ehto, jonka mukaan Sportin pitää maksaa viimeisellä eli viidennellä vuodella 600 000 euron osuus.

Näin ollen puhutaan siis viime vuosilta jääneestä 400 000 euron osuudesta sekä 600 000 euron maksusta.

Kurténin mukaan on mahdollista, että Sport kuittaa 400 000 euron osuuden suoraan TV-tuloista, jotka kasvavat tälle kaudelle.

– Otammeko sen televisiorahoista vai maksetaanko se operatiivisesta tuloksesta – sen aika näyttää. Meillä ja muilla TV-korvaukset nousivat aika lailla täksi kaudeksi ja se on merkittävä osa kokonaisuutta. Varmasti osa seuroista on satsannut tuon summan pelaajabudjettiin. Me emme ole sitä tehneet, vaan olemme pitäneet pelaajabudjetin ennallaan. Sitä kautta voimme hyödyntää TV-korvausnousun maksusuunnitelmassa, Kurtén taustoittaa.

Kurtén viittaa Liigan ja Telian uuteen televisiosopimukseen, joka käynnistyy tänä syksynä.

Jäljelle jäävässä 600 000 euron osuudessa Sport aikoo tehdä Kurténin mukaan rahoitusjärjestelyn, jonka seura voi maksaa takaisin pidemmällä aikavälillä.

– Puhutaan rahoittajista, jotka antavat meille pidemmän aikaisen lainan. Sillä maksamme tuon 600 000 euron maksun. Rahoittajille maksamme sen takaisin sillä aikataululla, mikä heidän kanssa sovitaan.

Kokonaisuudessaan miljoonan euron rasite on hyvin tuntuva, sillä Sportin liikevaihto oli viime kaudella 4,5 miljoonaa euroa. Itse tulos painui 115 517,92 euroa tappiolle.

Kurténin mukaan hän ei ole huolissaan siitä, että Sport saattaisi menettää koko liigaosakkeen.

– Tämä osakeaika on kaikille nousijoille haaste. Sen maksun jälkeen pääsee taas normaalimpaan rytmiin. Tämän kuvion kanssa mennään tämä kausi ja samalla meidän viimeinen osuus kevenee, kun pystymme hoitamaan sitä pidemmällä aikavälillä pois.

– Ei tässä ole mitään dramatiikkaa, Kurtén vakuuttelee.

Lue myös:

    Uusimmat