Vaalirahaguru Juha Kajoa syytetään miljoonaomaisuuden pimittämisestä

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin tänään puida liikemies Juha Kajon perheen talousjärjestelyjä.

Syyttäjä vaatii Kajolle rangaistusta esimerkiksi kahdesta törkeästä velallisen rikoksesta.

Läheisistä keskustasuhteistaan tunnettu Kajo ajautui maksukyvyttömäksi 1990-luvulla. Syyttäjän mukaan mies salasi ulosottoselvityksissä vuosina 2007 ja 2008 miljoonien eurojen arvosta omaisuutta pitämällä omaisuutta puolisonsa nimissä.  
Kajo kiistää kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet.

– Hän on vastannut oikein ja rehellisesti ulosottomenettelyssä, sanoi Kajon asianajaja Ari Halonen oikeudessa.  

Syyttäjä: Puhelin paikantuu toimistolle

Syyttäjän mukaan Kajon puolison nimissä olleesta liiketoiminnasta vastasi todellisuudessa Kajo. 

– Toiminnan pyörittämistä varten on ollut oma toimisto. Kotietsinnässä löytyi runsaasti aineistoa, joka viittasi Juha Kajon pyörittämään kiinteistö- ja sijoitusbisnekseen. Kajon puhelimet myös paikantuvat toimistolle, syyttäjä perusteli.

Myös Kajon puoliso kiistää häntä vastaan esitetyt syytteet. Asianajajan mukaan puoliso on pyrkinyt järjestämään toiminnan niin, että voi luottaa siinä muihin.

Kajon ja hänen puolisonsa ohella jutussa ovat syytettyinä perheen asianajaja ja kirjapitäjä, jotka kiistävät syytteet. Kirjanpitäjälle vaaditaan ehdollista vankeutta ja muille vankeutta.  

"Vaalirahoituksen suurmies"

Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoo Maan tapa -kirjassa, että Kajo on järjestellyt vaalirahoitusta useille keskustan ja kokoomuksen poliitikoille. Korhonen luonnehtii Kajoa "suomalaisen vaalirahoituksen suurmieheksi", jolla on ollut läheinen ystävyyssuhde useisiin keskustapoliitikkoihin.

– Juha Kajo oli ensimmäisen kerran merkittävässä asemassa Paavo Väyrysen (kesk.) kampanjassa vuonna 1994. Hän on ollut hankkimassa rahaa Esko Ahon (kesk.), Matti Vanhasen (kesk.) ja Sauli Niinistön (kok.) presidentinvaalikampanjoihin, Korhonen kirjoittaa.  

Vaalirahoitus ei liity syytteisiin, joista oikeus antaa ratkaisun vasta ensi vuoden puolella.

Lue myös:

    Uusimmat