Mainos

Vaaliasiantuntija: Sähköinen äänestysmalli voisi nostaa äänestysinnokkuutta

Kuntavaalien äänestysinnokkuutta voitaisiin kohentaa sähköisellä äänestysjärjestelmällä, arvioi MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus oli koko maassa vain 58,2 prosenttia, kun viime kuntavaaleissa 2008 äänestysaktiivisuus oli 61,3 prosenttia.

– Sähköinen äänestysmalli olisi siinä mielessä hyvä, ettei tarvitsisi istua puoleen yöhön täällä vaalistudiossa odottamassa äänestystuloksia, Grönlund naurahtaa.

– Mutta vakavasti puheen ollen sähköinen äänestysmalli voisi puhutella uusia äänestysryhmiä. Se ei yksin välttämättä riitä. Toinen voisi olla se, että olisi selkeämmät vastuuasetelmat kunnissa hallitus oppositio ajatuksella. Tällaistahan ei nyt ole. Miten yksittäinen kuntalainen sitten äänestää, kun ei tiedä, kuka on ollut vastuussa jostain yksittäisestä päätöksestä? Grönlund kysyy.

Vantaan äänestysprosentti 51,0 jäi kuntavaalien alhaisimmaksi. Ahkerimmin äänestettiin tällä kertaa Keski-Suomessa Kinnulassa. Alle 2000 asukkaan kunnassa äänestysprosentti nousi 84,9:ään.

(MTV3)

Katso MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin haastattelu: (Huomenta Suomi 29.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.