V

V.S.: = very special, konjakkien kypsyysmerkintänä, kypsytetty vähintään 2 vuotta tynnyrissä.

V.S.O.P.: = very superior old pale, konjakkien kypsyysmerkintänä, kypsytetty vähintään 4 vuotta tynnyrissä.

Varak: Kulta- tai hopealehti. Ohuita, syötäviä kulta- tai hopealastuja joilla koristellaan mm. jälkiruokia.

Vatkuli: Kalopsi; haudutettu pataruoka, jossa on ruskistettuja lihapaloja ruskeassa kastikkeessa.

Veloutè ( ransk ): Keitto joka on sakeutettu keltuaisilla, voilla ja kermalla.

Veloutéekastike: Vaalea peruskastike.

Verigreippi: Verigreippi on vähän makeampi kuin vaalea greippi. Nimensä verigreippi on varmaan saanut punertavasta väristään.

Vermicelli, vermiselli: Pastatyyppi. Usein spagettia ohuempaa. Myydään kiedottuina nippuihin eli pesiin, a nidi. Käytetään usein kalakastikkeen kanssa tai keitoissa. "Pesä" kannattaa rikkoa ennen keittämistä, sillä muuten sitä voi olla hankala syödä.

Viillokki, viilokki: Keitettyä kanaa, vasikkaa tai lammasta vaaleassa kastikkeessa.

viinikivi: Viinikivi, viinihapon suola, jota on mm.leivinjauheessa. Viinikiveä käytetään leivontaan. Englanniksi cream of tartar.

Vinaigrette: Salaatinkastike, jossa öljyä, viinietikkaa ja mausteita.

Vindaloo: Eteläisessä Intiassa vindaloo tarkoittaa hyvin voimakkaasti maustettua, etikkaa sisältävää rasvaista muhennosta. Etikan ansiosta muhennos säilyy kauan ja on useita päiviä syömäkelpoista. Meillä Suomessa vindaloo sekoitetaan usein samalla nimellä myytävään maustetahnaan. Näin se on myös laajentunut tarkoittamaan ravintoloiden listakielessä monia erilaisia tulisesti maustettuja ruokia, joilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä varsinaisen vindaloo- ruokalajin kanssa.

Vohveli: Vohvelipannulla löysähköstä ohukaistaikinasta valmistettu paistos. Tarjotaan suolisen tai makean päällysteen kanssa.

Voileipäkakku: Leipäviipalekerroksista koottu suolainen kakku, joka täytetään ja koristellaan liha-, kala-, ja kasvistahnoilla, leikkeleillä tai muilla voileipäaineksilla.

Voisarvi: Croissant.

Voitaikina: Lehtevä paistosten, piirakoiden ja monien muiden leivonnaisten taikina. Valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja pienestä vesimäärästä.

Vol-au-vent: Vannike: voitaikinaleivonnainen joka täytetään muhennoksella

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja