Uusi suhde kypsällä iällä? Älä sabotoi mahdollisuuksiasi rakkauteen

Eikö uusi onni tunnu löytyvän? Saatat itse olla pahin esteesi uuteen rakkauteen. Grandparents.com-sivusto listasi asiat, joita muuttamalla voitkin löytää kumppanin nopeammin kuin uskotkaan.

Pidät ihmiset etäisyyden päässä

Harva haluaa näyttää hölmöltä tapaillessaan uutta ihmistä, muistuttaa ihmissuhdeasiantuntija Tarra Duford Grandparents.com-sivustolla. Varautuneisuus tai pieni etäisyys saattaa tuoda näennäistä turvaa, mutta samalla se myös voi johtaa ulkopuolisuuteen tai erillisyyteen. 

Ymmärrä, että lähes kaikki ihmiset pelkäävät näyttävänsä hölmöltä. Omien tunteiden ja toiveiden rehellinen tunnustaminen ei koskaan johda harhaan. Joko löydät etsimäsi ihmisen tai oivallat, että hän ei ollut juuri sinua varten. Rakkautta vastaanottaakseen täytyy olla avoin, sanoo Duford.

“Ei ole minun tyyppiäni”

Suurin virhe, minkä vanhemmat ihmiset tekevät parinhaussa, on jonkin tietyn tyypin etsiminen, kertoo deittiasiantuntija ja kirjailija Cindi Sansone-Braff. Miten aiemmat suhteesi ”tyyppistesi” kanssa ovat toimineet? Jos ei hyvin, ajattele asia täysin uusiksi.

Tapaile jotakuta, joka vaikuttaa kiinnostavalta, kiltiltä, hauskalta ja menestyvältä ihmiseltä. Iässäsi tiedät jo, että sisin todella ratkaisee. Älä tarkkaile, onko tyyppi pitkä, lyhyt, vaalea tai tumma. Älä julista, ettei hän olisi tyyppiäsi antamatta edes mahdollisuutta. Jos päästät rajoituksistasi irti, rakkaus voikin yllättää.

Et anna aikaa

Pitkästä aikaa tapailun aloittavalle aikuiselle voi sen vaatima aika tulla yllätyksenä. Keski-iässä eletään jo usein hyvin täyttä sosiaalista elämää työ- ja perhevelvollisuuksineen, joka tarkoittaa, että uudelle ihmiselle täytyy oikeasti raivata elämästä tilaa. 

Yritä tasapainottaa elämääsi ja vietä uuden mahdollisen kumppanisi kanssa yhteistä aikaa ennen kuin etenette pidemmälle ja yhdistätte perheitänne, vinkkaa yli 20 vuotta sinkkuja valmentanut deittiasiantuntija Julie Spira.

– Lopulta lapsesi ja lapsenlapsesi kasvavat kuitenkin aikuisiksi ja heillä tulee olemaan omat, erilliset elämänsä. Uuteen suhteeseenne teidän tulee sen sijaan suhtautua oletuksella, että se kestää loppuelämänne.

Kuulustelet heilaasi

”Kuinka monta lasta sinulla on, asutko omistusasunnossa, oletko väleissä ex-puolisosi kanssa?” Jos huomaat kuulustelevasi seuralaistasi kuin poliisitutkija konsanaan, ota askel taaksepäin.

– Nämä kysymykset eivät ole hyviä tapailun aikaisessa vaiheessa. Liian monet kysymykset ensitapaamisella saavat toisen usein puolustuskannalle. Saatat myös antaa vaikutelman, että etsit jotakuta täyttämään henkilökohtaiset vaatimuksesi, sanoo Duford.

Keskity sen sijaan toisen kiinnostuksen kohteisiin, siihen mistä hän pitää tai ei pidä, ja mitä hän haluaa elämältä. Anna potentiaalisen kumppanisi olla oma itsensä. Yhdessä vietetyn ajan jälkeen voit ratkaista, pidätkö hänestä oikeasti.

Vertailet

Elämäsi aikana olet todennäköisesti rakastunut ennenkin, tai ainakin tavannut jonkun, jonka muistat erityisenä. Menneiden heilojen ihannointi voi kuitenkin vääristää tämän hetken näkemyksiä. Saatat verrata uutta tuttavuutta johonkuhun vanhaan mielitiettyyn – jonka ehkä edelleen muistelet kaihoten. Jos vertailet vanhaa ja uutta, ei uudella ole mitään mahdollisuuksia, muistuttaa Spira.

Anna menneiden olla. Potkaise eksäsi pois jalustalta, jolla häntä pidät. Siihen, että hän on ex, on aina jokin syy. Hän ei ollut täydellinen eikä tule uusi kumppanisikaan olemaan.

Et ole täysin rehellinen tarpeissasi

Oman sielunsa paljastaminen voi tehdä haavoittuvaiseksi, mutta jos koskaan ei ilmaise, mitä haluaa, ei sitä koskaan saa. Jos teeskentelet, ettei sinulla ole mitään odotuksia tai vaatimuksia suhteelle, ilmaiset tyytyväsi mihin tahansa. 

Uuden suhteen tulevaisuus on aina epävarma, mutta omista toiveistaan kannattaa olla avoin. Jos tiedät mitä haluat, se ei tarkoita, että olet dominoiva, määräilevä tai liian vaativa.

Luovutat parin huonon kokemuksen jälkeen

Brittiläistutkimuksen mukaan keskivertonainen suutelee elämänsä aikana 15 miestä, käy seitsemillä treffeillä, käy neljillä epäonnistuneilla treffeillä, kokee kaksi pitkää suhdetta ja särkee sydämensä kaksi kertaa. Kokemukset ovat varsinainen tunteiden vuoristorata, mutta nekin on elettävä, jotta löytäisi sen oikean. Juju onkin siinä, ettei huonoista kokemuksista lannistu, muistuttaa asiantuntija ja kirjailija Joan Price.

Huonoistakin treffeistä voi saada irti jotain positiivista, ainakin ne ovat aito mahdollisuus harjoitella tapailua. Katastrofi-treffeistä saa myös hilpeän tarinan ystäville kerrottavaksi ja niiden jälkeen olet askeleen lähempänä onnistuneita treffejä.

Nostat rankat aiheet pöydälle liian pian

Mikäli sairastat kroonista sairautta tai jatkuvasti lasket pennejä, pyörivät aiheet toki koko ajan mielessäsi. Tapaillessasi täysin uutta ihmistä kannattaa aivan alkumetreillä kuitenkin välttää asioiden tuomista esiin kovin suorapuheisesti, jollei halua heti tietynlaista leimaa, vinkkaa deittiekspertti ja seuranhakupalvelu Match.comin tiedottaja Trish McDermott.

Tuo alussa esille vahvuutesi ja asiat, joista olet itsevarma. Kerro rankemmista asioista hitusen myöhemmin.

– Jotkin asiat kannattaa tuoda esille vasta kun olet viettänyt henkilön kanssa aikaa ja ehkä tehnyt häneen vaikutuksen parhailla ominaisuuksillasi, kuten kiltteydellä, huumorintajulla, intohimoilla, ystävyyssuhteillasi tai rehellisyydelläsi, sanoo McDermott.

Haluttomuus harmina – mistä löytää kipinä?

Studio55.fin vieraana seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen. 

25:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja