Uusi-Seelanti on tiukentamassa aselakejaan – hallitus aikoo esitellä uudet lait viikon sisällä

Uuden-Seelannin moskeijaiskua tutkitaan rasistisena terroritekona 4:05
Video: Uuden-Seelannin moskeijaiskua tutkitaan rasistisena terroritekona.

Uuden-Seelannin hallitus on päässyt yksimielisyyteen aselakien tiukentamisesta Christchurchin moskeijaiskujen takia, kertoo maan pääministeri Jacinda Ardern. Ardern kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että hallitus aikoo julkistaa esityksensä uusiksi aselaeiksi viikon kuluessa.

Ardernin rinnalla tiedotustilaisuudessa oli varapääministeri Winston Peters, jonka puolue on aiemmin vastustanut aselakien kiristämistä.

– Todellisuus on nyt se, että viime perjantaina maailmamme muuttui ikuisesti ja lakimme tulevat muuttumaan myös, Peters sanoi.

Asianajaja: Epäilty ei vaikuta kärsivän mielenterveysongelmista

Perjantaina kahteen moskeijaan tehdyissä terrori-iskuissa kuoli 50 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Iskuista epäillyllä 28-vuotiaalla australialaismiehellä oli aselupa ja hän omisti ainakin viisi asetta.

Epäiltyä vastaan on nostettu murhasyyte. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta.

Mies aikoo edustaa itseään oikeudessa, ja on kieltäytynyt oikeuden hänelle määräämästä asianajajasta. Miestä syytteenluvussa edustanut asianajaja kertoi, että epäilty ei vaikuta kärsivän mielenterveysongelmista.

– Hän ilmaisi itseään rationaalisesti -- hän vaikutti ymmärtävän, mitä tapahtuu, asianajaja Richard Peters sanoi.

Turkki, Bulgaria ja Kreikka tutkivat epäillyn matkoja

Epäilty on alun perin kotoisin Australiasta, mutta viime vuodet hän on asunut Uuden-Seelannin Dunedinissa noin 350 kilometriä Chrischurchista etelään. Viranomaisten mukaan hän on vuosien varrella matkustellut laajalti.

Turkki, Bulgaria ja Kreikka ovat kertoneet tutkivansa epäillyn ampujan vierailuja kyseisissä maissa. Turkin viranomaisten mukaan epäilty oli vieraillut maassa pitkään ja useita kertoja.

Bulgarian syyttäjän mukaan miehen epäillään matkustelleen bussilla useissa Balkanin maissa, kuten Serbiassa ja Kroatiassa.

Iskun yhteydessä jättämässään viestissä epäilty kuvasi itseään, taustaansa ja näkemyksiään ennen muuta eurooppalaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat