Uusi olutlaki etenee: "Äänestys todennäköisesti ensi keskiviikkona"

Laki toisi nykyistä vahvemmat oluet vähittäiskauppoihin.

Eduskunnan suuri valiokunta alkaa tänään käsitellä alkoholilain muutosta. Valiokunta laatii hallituksen esityksestä mietinnön. Asiasta äänestetään täysistunnossa, kun mietintö on valmis. Suuren valiokunnan puheenjohtajan Heikki Auton (kok.) tavoite on, että mietintö valmistuisi jo tänään, mutta valiokunta lopulta päättää.

– Jos mietintö valmistuu huomenna (keskiviikkona), kaikella todennäköisyydellä lakiesityksen kakkoskäsittely on ensi tiistaina ja äänestys ensi keskiviikkona, Autto viestitti tiistaina STT:lle.

Sen jälkeen lain voimaantulo on valtioneuvoston ja tasavallan presidentin käsissä. Autto ei ryhdy ennakoimaan heidän aikataulujaan.

Valtioneuvoston istunnot ovat torstaisin ja presidentin esittelyt perjantaisin.

Hallitus on tuomassa vähittäiskauppoihin enintään kahdeksanprosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat eli lähinnä oluet, siiderit ja viinit. Nykyisin vähittäiskaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja on 5,5. Hallituksen esityksen mukaan yli 5,5-prosenttisia etanolipohjaisia long drink -juomia saisi jatkossakin vain Alkosta.

Hallituksen esityksen lähettäminen suuren valiokunnan käsittelyyn on poikkeuksellista. Menettely on tarpeen, jos eduskunnan täysistunto ei ole yhtä mieltä asiasta mietinnön laatineen valiokunnan kanssa. Alkoholilain hylkäämistä esittänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö hävisi perjantaina äänestyksessä äänin 95–78.

Vastaava menettely tarvittiin vuonna 2017, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus nosti vähittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin rajan 5,5 prosenttiin. Tuolloinkin sosiaali- ja terveysvaliokunta kannatti rajan pitämistä ennallaan 4,7 prosentissa.

Pöllöraati: Hallitus ajaa uutta alkoholilakia kuin käärmettä pyssyyn 10:28
Pöllöraati: Hallitus ajaa uutta alkoholilakia kuin käärmettä pyssyyn.

Lue myös:

    Uusimmat