Mainos

Uusi alku, uudet lupaukset!

Vuoden vaihtumisen juhlallisuudet ja uuden alku viettelee monet antamaan lupauksia, joilla elämänlaatu voisi parantua. Millaisia ovat suosituimmat lupaukset, ja ennen kaikkea, kuinka niiden pitäminen onnistuu?

Kun uusi vuosi on ovella, moni tekee lupauksia päästäkseen eroon vanhoista tavoistaan tai vain muokatakseen elämäänsä mieleisekseen. Wikipedia vinkkaa, että USA:ssa suosituimpia lupauksia ovat muun muassa laihduttamisen aloittaminen, matkustelu, työpaikan vaihtaminen parempaan ja vanha tuttu suosikki, tupakoinnin lopettaminen - kuulostaako tutulta? Kuinka näiden hyvien päätösten pitäminen käytännössä onnistuu?

Suosituimpia lupauksia - miten onnistun?

Painon pudottaminen

Hoikistuminen pitää vuodesta toiseen paikkaansa suosituimpana uudenvuoden lupauksena. Laihduttaminen sinänsä ei ole tarkka lupaus, joten kaventuminen saattaakin tyssätä nopeasti selkeän päämäärän puuttuessa, neuvoo newyearresolution.org.

Tee laihduttamisesta tarkka ja mitattavissa oleva projekti, jolla on selkeitä maamerkkejä. Päätä, että liikut päivittäin puoli tuntia, tai että kesään mennessä olet pudottanut viisi kiloa. Kun voit mitata menestystäsi, näet edistymisesi ja onnistut varmemmin!

Aion lopettaa tupakoinnin

Laihduttamisen jälkeen yksi yleisimpiä lupauksia on tupakan lopullinen tumppaaminen. Muista, että keskivertotupakoija lopettaa monta kertaa, ennen kuin onnistuu. Suhtaudu lopettamiseen asteittain: jos poltat askin päivässä, paras tapa on kenties vähentää tupakan määrää hitaasti sen sijaan, että lopettaisit seinään. Päätä esimerkiksi, että kuukauden kuluttua poltat päivittäin kolme tupakkaa vähemmän.

Älä kanna mukanasi tunnesidettä tupakkaan: moni kokee savukkeen hermojensa huoltajaksi tai tauon antajaksi. Korvaa tupakan tuoma turva jollakin muulla, kuten purukumilla, stressipallolla tai tikkarilla.

Aion olla onnellinen

Älä lupaudu parantamaan koko elämääsi kertaheitolla: jos vuoden lopussa havaitset, ettei elämäsi olekaan yhtä auvoa, masennus saattaa iskeä. Päätä sen sijaan tarkemmin, millaiset ongelmat haluat elämästäsi poistaa. Poista esteet tieltäsi keskittymällä tarkasti tiettyihin ongelmakohtiin.

Jos tyytymättömyys tuntuu kalvavan jatkuvasti, on kenties aika tarkastella elämää laajemmin: mitä haluaisit saavuttaa? Mikä nykytilanteessa saa sinut ahdistuneeksi? Muuta asioita yksi kerrallaan, äläkä lannistu. Pienin askelin voittoon!

Aion edetä urallani

Työpaikan vaihtaminen tai asemansa parantaminen on monen muutoslistalla. Lähesty asiaa järjestelmällisesti: ota selvää mahdollisuuksistasi, äläkä syöksy vaihtamaan työpaikkaa tai eroamaan hetken mielijohteesta, lupauksesi innoittamana. Käy tarvittavia kursseja, ja kouluttaudu tarvittaessa eteenpäin - koskaan ei ole liian myöhäistä, et taatusti ole "liian vanha"!

Muista myös, ettei raha tuo onnea: joskus työtuntien vähentäminen tai töiden jättäminen työpaikalle parantaa oloa huomattavasti, eikä työpaikanvaihdosta tarvita. Anna itsellesi lupa ottaa iisimmin, ja luota muiden apuun. Työtoverisi pystyvät yleensä hoitamaan homman, ja sinä saat lisää aikaa itsellesi.

Aion matkustaa

"Matkustaminen" on hyvin laaja määre, joten tee tarkempia suunnitelmia: haluatko kaukomatkalle, vai riittääkö syysvisiitti Lapissa? Aiotko olla matkalla kauankin, paljonko rahaa on käytettävissä, miten paljon lomaa saat töistä? Anna itsesi tempautua mukaan suunnitelmiin sen sijaan, että näkisit ne kuormittavana pakkona. Unelmointi on ihanaa!

Aion olla ahkerammin yhteydessä ystäviini

Tämä lupaus kaipaa organisointia. Koska kaikkiin ei mitenkään voi olla yhteydessä koko aikaa, sinun täytyy priorisoida ja järjestellä aikaasi. Varaa viikonlopuistasi esimerkiksi muutama tunti, jonka vietät vain ystäviesi kanssa. Perheen parissa vietetty aika rentouttaa ja saa mielen pois työasioista. Yhdistä kaksi lupausta: päätä matkustaa jonnekin perheesi kanssa!

Vaihdan salasanani, vannon!

Suosituimpien lupausten lisäksi voit antaa pieni ja humoristisia lupauksia, jotka taatusti parantavat elämäsi laatua. Lupaa esimerkiksi…

…lakata lähettelemästä ketjukirjeitä sähköpostissa. Harvat meistä lukevat niitä, oikeasti!

…nousta television edestä lempisarjasi jälkeen. Muuten saatat nauttia töllöttimen antimista huomaamattasi pikkutunneille asti.

…vaihtaa tietokoneesi salasana. "Salasana123" ei kelpaa, ansaitset jotakin turvallisempaa!

…lukea joululahjaksi saamasi teknisen aparaatin käyttöohjeet ennen kuin heität ne pois, tai arkistoit ne liiankin hyvään piiloon.

Jokaisen lupauksen pitäminen vaatii itsekuria ja sinnikkyyttä, oli kyse sitten kokonaisesta elämäntaparemontista tai pienemmästä päätöksestä. Muista palkita itseäsi onnistumisista, ja ole itsellesi hellä, jos koet takapakkia. Se, että taistelet lupauksesi pitämisen puolesta, kertoo jo jotakin: olet tosissasi, ja haluat vaikuttaa elämäsi suuntaan. Hienoa! Pidä kiinni päätöksistäsi, ja vietä antoisa uusi vuosi!

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: Newyearresolution.org, Usa.gov, Wikipedia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.