Mainos

Uuden auton tuoksusta paljastui yllättävää tietoa: Terveydelle haitallinen "kemikaalicocktail" – kiinalaiset vihaavat, muu maailma rakastaa

"Uuden auton tuoksu" on satojen terveydelle haitallisten kemikaalien aiheuttama. Tutkimus on nyt paljastanut, että ainakin brittiläiset ja yhdysvaltalaiset ostajat rakastavat tätä tuoksua, toisin kuin kiinalaiset, jotka vaativat puolestaan autojen hajuttomuutta.

Autojen epämiellyttävä tuoksu aiheuttaa tutkimuksen mukaan kiinalaiskuskeille enemmän huolta kuin vaikkapa auton moottoriin, tieliikenteen meluun tai polttoainekulutukseen liittyvät asiat. Ehkä myös hyvästä syystä, sillä tähän uusien autojen tuoksuun liittyy tutkitusti joukko terveysriskejä.

Michiganilaisessa tutkimuskeskuksessa testattiin yli 200 autoa, ja näiden autojen sisätiloista löydettiin jopa 275 erilaista kemikaalia. Tämän ekologisen tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkön Jeff Gearhartin mukaan uuden auton tuoksu on kemiallinen cocktail, joka koostuu useista eri myrkyistä. Mies on tutkinut autojen kemikaaleja jo useiden vuosien ajan ja tullut siihen tulokseen, että vasta viime vuosina kuluttajat ovat tulleet yhä tietoisimmiksi autojen kemikaaleista ja niihin liittyvistä riskeistä.

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan uuden auton sisältämät kemikaalit saattavat aiheuttaa autoilijoille niin maksa- ja munuaisvaurioita kuin lisätä syöpäriskiä. Hengitettynä ja nieltynä näiden kemikaalien on todettu voivan aiheuttaa myös syntymävikoja ja oppimisvaikeuksia.

Suihkeella saat vanhankin auton tuoksumaan uudelta

Kiinalaiset autoilijat altistuvat tälle terveydelle haitalliselle tuoksulle eurooppalaisia vähemmän, sillä jotkut autonvalmistajat ovat palkanneet riveihinsa joukon tarkkanenäisiä hajuarvioijia, jotka haistelevat autot, ennen kuin ne myydään Aasian markkinoilla. Jos tuoksu on liian voimakas, se voidaan palauttaa valmistajalle.

Muun muassa Ford on palkannut riveihinsä joukon testaajia, jotka suorittavat autoille satoja hajutestejä vuosittain. Testaajaksi ei pääse kuka tahansa, vaan ne valitaan tiukan valintaprosessin avulla. Testaajat eivät saa tupakoida tai juoda, ei syödä mausteista ruokaa, käyttää kynsilakkaa, voimakkaita hajuvesiä tai edes omistaa nahkatakkia.

Ford-autojen istuimet säilytetään Kiinassa rei’itetyissä kangaspusseissa, joka varmistaa hyvän ilmanvaihdon ennen asennusta. Markkinoilla, joilla ollaan vähemmän huolissaan uuden auton tuoksusta, penkit säilytetään ennen asennusta muovikääreissä.

Kiinan vastakohta on Yhdysvallat, jossa ihmiset haluavat autonsa tuoksuvan aina uudelta, ja heille myydään jopa suihkeita, joiden avulla vanhankin auton saa tuoksumaan hetkessä uudelta.  

Lähde: TheSun 

***

2:03

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.