Uskomaton menetelmä auttoi selvittämään lähes 52 vuotta vanhan murhamysteerin – apuna sukupuu ja DNA-näyte

Sukupuu auttoi selvittämään lähes 52 vuotta vanhan murhamysteerin 0:50
Murhamysteeri ratkesi sukupuun avulla Yhdysvaltojen Seattlessa.

Seattlen poliisin mukaan lähes 52 vuotta vanha Yhdysvaltojen Seattlessa tapahtunut murhamysteeri selvisi DNA:n ja sukupuun avulla, kirjoittaa Seattle Times.

Tapauksen tutkinnassa käytettiin apuna menetelmää, mikä on mullistanut rikosten tutkinnan Yhdysvalloissa viimeisen vuoden aikana. Menetelmällä pyritään DNA-näytteen avulla etsimään epäillyn sukujuuria.

Kymmeniä ihmisiä kuulusteltiin

20-vuotias Susan Galvin raiskattiin ja kuristettiin pysäköintihallin hississä Seattlessa vuonna 1967. Kymmeniä ihmisiä kuulusteltiin tapauksesta, mutta tekijää ei löydetty.

Vahvaksi epäilyksi nousi klovnin työtä tekevä mies, joka oli nähty naisen seurassa vain muutama päivä ennen murhaa. Hänen toimintansa herätti epäilyksiä, sillä mies lopetti yllättäen työnsä vain muutama päivä murhan jälkeen.

Miestä ei tuomittu todistusaineiston puutteellisuuden vuoksi ja vuonna 2016 DNA-testi todisti miehen syyttömyyden.

Sukututkimuksen avulla murhaajan jäljille

Murhaaja löytyi lopulta DNA:n ja sukupuun avulla. Seattlen poliisi toimitti murhaajan DNA:ta sukututkijalle CeCe Moorelle, joka käytti hyväkseen julkista tietokantaa luodakseen murhaajalle sukupuun.

Monimutkaisen sukupuututkimuksen kautta saatiin selville uusi epäilty, Frank Wypych. Mies oli kuollut kuitenkin diabetekseen jo vuonna 1987.

Epäillyn syyllisyys vahvistui, kun miehen luista saatu DNA vastasi murhatun Galvinin vaatteista saatua DNA-näytettä.

– Tämä on vanhin tapaus, jossa sukututkimus on auttanut löytämään epäillyn, kertoo sukututkija Moore.

– 52 vuotta myöhemmin tiedämme, että kuka, mutta emme edelleenkään tiedä, että miksi, kommentoi murhatun veli Lorimer Galvin epäillyn löytämistä.

Viranomaiset tutkivat parhaillaan Wypychin osallisuutta muihin murhiin hänen asuessaan New Yorkissa, Alaskassa ja Saksassa.

Wypychilla oli rikostaustaa ja hänet oli tuomittu elinaikanaan yhdeksäksi kuukaudeksi vankilaan varkaudesta. Wypich oli Susan Galvinin murhan aikana 26-vuotias.   

Lue myös:

    Uusimmat