Uskoisitko? Tokion olympialaisissa nähdään vasta 12- ja 13-vuotiaat lupaukset – toinen on jo MM-mitalisti

Heinä-elokuussa kilvoiteltavissa Tokion kesäolympialaisissa tullaan näkemään nuorin olympiaurheilija moniin vuosikymmeniin. 1.1.2009 syntynyt syyrialainen pöytätennispelaaja Hend Zaza on Tokiossa kilpaillessaan vasta 12-vuotias.

Zazaa ennen kukaan syyrialaisurheilija ei ole pelannut pöytätennistä olympialaisissa. Hänestä tulee Tokiossa myös kaikkien aikojen nuorin pöytätenniksen olympiapelaaja. Zaza on lisäksi ylipäätään nuorin olympialaisissa kilpaileva urheilija sitten vuoden 1968, jolloin romanialainen taitoluistelija Beatrice Hustiu oli tositoimissa Grenoblessa 11 vuotta ja 158 päivää vanhana.

Zazan reitti Tokioon ei ole ollut helpoimmasta päästä: pelaamista ovat vaikeuttaneet myös Syyrian sotaolot. Zazan valmentaja Adham Jamaan on kertonut uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei Zaza ole pystynyt sodan vuoksi osallistumaan vuosittain kuin pariin kolmeen ulkoiseen otteluun.

Zaza lunasti kuitenkin odotusten vastaisesti paikkansa Tokioon olympiakarsintaturnauksesta Jordaniasta viime vuonna 11-vuotiaana. Jos olympialaiset oltaisiin päästy vuosi sitten järjestämään ajallaan, Zaza olisi kisannut niissä jo 11-vuotiaana.

Sky Brown Tokiossa 13-vuotiaana

Zaza ei ole Tokiossa ainoa harvinaisen nuori lupaus. Park-kilpailun MM-pronssia 2019 saavuttanut rullalautailija Sky Brown valittiin juuri Ison-Britannian joukkueeseen, ja hänestä tulee brittien kaikkien aikojen nuorin kesäolympialaisiin osallistuva urheilija. Brown on Tokiossa kisatessaan vasta 13 vuotta täyttänyt.

Myös 14-vuotias Bombette Martin valittiin Ison-Britannian rullalautailujoukkueeseen Tokioon.

Kaikkien aikojen nuorimman olympialaisissa kilpailleen urheilijan ennätys on edesmenneen kreikkalaisen voimistelijan Dimitrios Loundrasin nimissä. Hän oli Ateenassa 1896 kilpaillessaan vain 10 vuoden ja 218 päivän ikäinen. Loundras saavutti kyseisissä kisoissa nojapuiden joukkuepronssia.

Lue myös:

    Uusimmat