Mainos

Useita lapsia kaapattu Suomesta ulkomaille

Helsingin poliisi on selvittänyt kesän kuluessa kolmea lapsikaappaustapausta. Kaappauksen kohteiksi on joutunut seitsemän lasta, joista neljä on löydetty.

Tapauksissa on kyse monikulttuurisista avo- tai avioliitoista, joissa toinen osapuoli on suomalainen. Noin kolmekymppisten liitot ovat äskettäin päättyneet tai olleet kariutumassa.

Tuorein tutkittavana oleva tapaus alkoi selvitä tiistaina, kun etsintäkuulutettu äiti jäi kiinni ulkomailla. Suomalaisnaisella oli mukanaan kolme alle esikouluikäistä lastaan. Poliisi ei paljasta lasten sukupuolta tai tarkkaa ikää, mutta yksi heistä on hyvin pieni.

- Äiti kierteli ympäri Eurooppaa ja jäi Saksassa kiinni, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen.

Afrikkalaistaustainen isä ja sosiaalivirasto tekivät asiassa rikosilmoituksen kuun alkupuolella. Lapsia ollaan nyt luovuttamassa Helsingin sosiaaliviranomaisille. Prosessi on käynnissä myös äidin saamiseksi tänne.

Lasten saaminen takaisin on usein hankalaa

Toisessa, heinäkuun alkupäivinä selvinneessä jutussa epäiltynä on iranilainen isä. Kaappaus sai alkunsa jo lähes vuosi sitten, kun isä vei alakouluikäisen lapsen luvatta pois Suomesta. Matka tyssäsi lopulta Kanadassa.

Lapsi on saatu Suomeen, mutta sikäläiset viranomaiset eivät suostuneet luovuttamaan epäiltyä tänne vaan vapauttivat hänet. Näin siksi, että isää vastaan ei ole nostettu Suomessa syytettä vaan hänet on "vain" vangittu poissaolevana. Mies on edelleen etsintäkuulutettu.

Libyan jutussa kolmen alle esikouluikäisen lapsen uskotaan olevan isänsä kotimaassa. Isän sukulaisten epäillään vieneen heidät toukokuussa vastoin äidin tahtoa ulkomaille isän toimeksiannosta. Poliisi ehti pidättää isän Suomessa ja mies istuu tutkintavankeudessa.

Lapsikaappausuhkiin on tärkeää reagoida ennakkoon, koska lasten saaminen takaisin on usein erittäin hankalaa. Jos lapsen oleskelumaa ei ole ratifioinut Haagin lapsikaappaussopimusta, voi palautus olla jopa mahdotonta.

Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos toinen vanhempi sanallisesti uhkaa tai viestii muille ihmisille muuttoaikeista, tekee omaisuusjärjestelyjä ulkomaille tai toimii muuten lasten suhteen normaalista poikkeavasti.

Tilanteeseen voidaan puuttua esimerkiksi sovittelun ja lähestymiskiellon avulla, peruuttamalla lapsen passi sekä ilmoittamalla kaappausuhasta päiväkotiin tai kouluun.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja