Usean pohjalaisjärven rannalta on löytynyt lintuinfluenssaan kuolleita lokkeja: "Tästä löytyi heti meidän rannasta sata kappaletta"

Lintuinfluenssa piinaa turkistiloja Pohjanmaalla 2:01
Lohduton näky! Satoja lintuinfluenssaan kuolleita lokkeja lojuu Ullavanjärven rannoilla.

Lintuinfluenssa herättää huolta Pohjanmaalla, josta on löytynyt sadoittain kuolleita naurulokkeja useamman järven rannalta. Myös viideltä turkistilalta on jo löytynyt lintuinfluenssaa turkiseläimistä.

MTV Uutisten toimittaja Outi Airola vieraili Ullavanjärven rannalla, jossa vastassa on lohduton näky. Pieneltä alueelta on löytynyt jo pari sataa kuollutta naurulokkia, osa tuntuu vielä kamppailevan hengestään.

– Tästä meidän rannasta löytyi sata kappaletta. Lisäksi on nuo, mitä on tuolla kaislikossa. Sitähän ei kukaan tiedä, mutta olettaisin, että satoja jossei tuhansia, ullavalainen Pekka Siirilä kertoo.

Lokit liikkuvat myös karjatilojen liepeillä, joka aiheuttaa huolta paikallisissa. 

Voiko tarttua ihmiseen?

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Tartunnan saadakseen täytyy yleensä olla läheisessä kontaktissa sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.

Ruokavirasto muistuttaa, että turkistarhoilla työskentelevien kannattaa aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos heillä on influenssaan viittaavia hengitystieoireita tai aivotulehdukseen viittaavia oireita. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime viikolla, että lintuinfluenssaepidemioiden lisääntyminen nisäkkäiden keskuudessa voi edesauttaa viruksen leviämistä myös ihmisiin.

WHO painottaa nisäkkäiden olevan biologisesti lähempänä ihmistä kuin lintuja, mikä herättää huolta siitä, että virus saattaa sopeutua tartuttamaan ihmisiä helpommin.

Lue myös:

    Uusimmat