USA:n tiedustelulta armoton ennuste Ukrainan vastahyökkäyksestä – ISW: Näistä syistä tuomio on ennenaikainen

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) löytää kritisoitavaa Yhdysvaltain tiedustelun ennusteesta, jonka mukaan Ukrainan vastahyökkäys ei onnistu katkaisemaan Venäjän Krimin maasiltaa. Tätä on pidetty Ukrainan kesän vastahyökkäyksen päätavoitteena. Tiedustelun ennusteesta kertoi perjantaina yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

Ajatushautomo ISW katsoo, että on ennenaikaista tehdä arviota siitä, miten Ukrainan vastahyökkäys tulee lopulta menestymään.

Yhdysvaltain tiedustelun arviossa todetaan, ettei Ukraina kykene etenemään Etelä-Ukrainan Melitopolin kaupunkiin, jonne on Länsi-Zaporizhzhjassa kulkevalta nykyiseltä rintamalinjalta lyhimmillään noin 70 kilometriä.

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ukrainalaisjoukot tulevat jäämään "useiden mailien" päähän Melitopolista. Yksi maili on 1,6 kilometriä. WP kuvailee Yhdysvaltain tiedustelun arviota "armottomaksi".

ISW kääntää tämän positiiviseksi, sillä jos Ukrainan pääsisi vain joidenkin kilometrien päähän Melitopolista, olisivat kaupungin kautta kulkevat huoltoreitit Ukrainan tykistön kantaman sisällä.

– On epäselvää, miksi Yhdysvaltain tiedusteluanalyytikot ovat väitetysti päätelleet, että Melitopolin valtaaminen on ainoa tapa, jolla Ukraina voi katkaista Venäjän (Krimin niemimaan) maasillan.

ISW:n mukaan Melitopolin valtaus on vain yksi tapa, jolla Ukraina voisi katkaista Asovanmeren pohjoispuolella kulkevat Venäjän maareitit.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Ajatushautomo muistuttaa, että se on toistuvasti arvioinut, että Ukrainan vastahyökkäys on pitkä sarja operaatioita, jotka eivät etene suoraviivaisesti. Ne todennäköisesti tapahtuvat vaihtelevalla tempolla eri vaiheissa, ISW kirjoittaa.

– ISW arvioi yhä, että Ukrainan vastahyökkäysoperaatiot merkittävästi heikentävät puolustavia venäläisjoukkoja. Yleinen venäläislinjojen heikentyminen luo mahdollisuuksia sille, että mikä tahansa Ukrainan läpimurto voi olla mahdollisesti operatiivisesti ratkaiseva.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) totesi perjantaina MTV Uutisille, että Ukrainan hyökkäysjoukot ovat lähellä kulminaatiopistettä. Kulminaatiopisteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa hyökkäysjoukot ovat niin loppu, etteivät ne enää pysty suorittamaan niille suunniteltuja operaatioita.

Myös venäläisjoukot ovat heikentyneet, Toveri muistuttaa.

– Venäjä on ilmeisesti kuluttanut kaikki reservinsä pysäyttääkseen Ukrainan hyökkäykset. Jos Ukraina pääsisi läpimurtoon, ei Venäjän selustassa välttämättä ole sotilaita miehittämään toista ja kolmatta puolustuslinjaa, hän arvioi.

– Ukrainallakin pitää tosin olla joukkoja, joita suunnata aukosta läpi, riittävästi osaamista ja kykyä torjua ilmahyökkäyksiä. Jos edetään avoimessa maastossa ja toisella on ilmaherruus, se on aika huono yhdistelmä.

Venäläissotilaat joutuvat Ukrainan tarkka-ampujien tähtäimeen Bahmutissa 0:55
Ukrainan julkaisemalla videolla väitetysti näkyy, miten venäläissotilaat joutuvat ukrainalaisen tarkka-ampujan tähtäimeen Bahmutin alueella. Ukrainan armeijan elokuussa julkaiseman videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat