Ukrainalaissotilaat väitetysti vyöryttävät dronevideolla venäläisasemia Etelä-Ukrainassa

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeijan julkaisema video, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Ukrainan armeijan merijalkaväen 36. prikaati on julkaissut videon, jonka se väittää näyttävän, miten ukrainalaissotilaat vyöryttävät tai varmistavat venäläisasemia lähellä Urozhainen kylää. Uutistoimisto Reuters on vahvistanut videon kuvauspaikan, mutta ei kuvausaikaa.

Ukrainalaisprikaati väittää oletettavasti dronen kuvaaman videon näyttävän, miten jalkaväkisotilaat käyvät läpi venäläisten juoksuhautoja ja kaivantoja. Työkaluina ovat ilmeisesti konetuliaseet ja käsikranaatit.

Ennen sotaa Urozhainen kylässä asui tuhatkunta ihmistä. Ukraina on rummuttanut sen valloitusta, mitä ainakin osin selittää se, että kyse on ensimmäisestä kylästä, jonka Ukrainan vastahyökkäys on Reutersin mukaan onnistunut valloittamaan sitten heinäkuun 27. päivän.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla näkyy, miten Ukraina todennäköisesti käyttää rypäleammuksia.

Pelkästä sotapropagandasta ei Urozhainen valloituksessa ole kyse, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Syynä on ajatushautomon mukaan venäläisten puolustuslinjojen rakenne.

– Venäjä on panostanut paljon vaivaa, resursseja ja sotilaita pitääkseen Robotynen ja Urozhainen kaltaiset paikat. Ukrainan viime aikojen eteneminen näillä alueilla todennäköisesti kertoo Venäjän puolustusjoukkojen laajemmasta heikentymisestä, ISW kirjoittaa.

Ukraina armeija on sittemmin väittänyt edenneensä Urozhainesta etelään. 

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainan armeijan kaksi ja puoli kuukautta kestänyt vastahyökkäys ei ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin. 

Perjantaina uutisoitiin, että yhdysvaltalaistiedustelun ennusteen mukaan Ukrainan vastahyökkäys ei saavuta päätavoitettaan eli Venäjän Krimin maasillan katkaisua. 

Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. 0:18
Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. Ukraina julkaisi videon heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat