Mainos

Urheiluankkuri tipattomalla: Joskus viini virtaa

Tipaton tammikuu on yritys olla juomatta kuukauden ajan. Tutkimuksen mukaan nenänvalkaisua yritti viime vuonna 13 prosenttia suomalaisista. Elixir haastoi suomalaisia tipattomuuteen – miten MTV3:n urheiluankkurin Anette Latva-Piikkilän tipattomuus on pitänyt?

Tipattomalla tammikuulla on Suomessa pitkät perinteet. Viime vuonna tammikuun vietti kuivin suin 13 prosenttia kansasta, ja noin 20 prosenttia suomalaisista on joskus elämässään viettänyt tipatonta. Myös baarit tuntevat juomattomuuden vaikutuksen, sillä tammikuussa alkoholittomia juomia myydään tavanomaista enemmän.

Terveellisen elämän kannalta juomisen vähentäminen on oivallinen ajatus, sillä alkoholin runsaalla nauttimisella on todettu olevan yhteyttä esimerkiksi erilaisten syöpien syntyyn.

Joulun jälkeinen juomattomuus auttaa myös laihduttajaa, sillä alkoholissa on paljon piilokaloreita: normaalipainoisen naisen on mahdotonta kuluttaa viiden ison oluen tai viiden siideripullon sisältämää energiamäärää yhden päivän aikana.

Viikkokin parantaa

Jos koko kuukauden juomakielto tuntuu liian radikaalilta ratkaisulta, myös lyhemmistä tipattomuuskausista on hyötyä. Ylilääkäri Rauno Mäkelä kertoo paihdelinkki.fi -sivustolla, että alkoholivieroituksen fyysiset oireet menevät yleensä viikossa ohi, ja elimistön toiminta alkaa palautua normaalitilaan.

Alkuviikosta mieliala voi olla kireä, mutta loppuviikosta tunnelma alkaa jo helpottaa. Yleiskunto kohenee, ja yöunesta saattaa jo tulla syvempää. Viikossa myös havaitsee, jos oma suhde alkoholiin on lähempänä riippuvuutta kuin aluksi luuli.

Jos kahden viikon tipaton on sinun juttusi, pääset kokemaan ensimmäisen alkoholittoman viikon jälkeen mielialan laajemman tasaantumisen ja hyvien yöunien todellisen paluun. Aivojen aineenvaihdunta alkaa tottua alkoholin poissaoloon, ja tämän seurauksena pienempi määrä juomaa alkaa humalluttaa.

Kolmen viikon tipattomuuden jälkeen onkin helpompaa jatkaa koko kuukausi. Kaikki suotuisat vaikutukset tuntuvat sitä vahvempina, mitä pidempään jaksaa jatkaa tipattomuutta. Sisäelimet alkavat kuukaudessa toipua alkoholin aiheuttamista muutoksista.

Jos tipattomuuden alussa tuntui rankkoja alkoholivieroitusoireita, on hyvä harkita toisenkin kolmeviikkoisen tai kuukauden raittiusrupeamaa. Toinen kuukausi tulee olemaan helpompi: tiedäthän nyt, mitä sinulla on odotettavissa, ja suunnitelmasi raittiina pysymiseen on hioutunut toimivaksi.

"Et sä pysty"

Useat suomalaiset julkkikset ovat Elixirin tukemassa tipaton tammikuu -kampanjassa ilmoittaneet sulkevansa korkin tammikuun ajaksi. MTV3:n urheiluankkuri ja rallin erikoistoimittaja Anette Latva-Piikkilä päätti lähteä mukaan Elixirin projektiin, ja kertoo tammikuun sujuneen "loistavasti".

– En ole ryypyn ryyppyä ottanut. Koko aika on mennyt töissä, ei ole ollut kiusausta tai tilannetta, että olisi edes ollut alkoholia tarjolla, Latva-Piikkilä toteaa.

Naisen mukaan tipaton tammikuu on hyvä idea, vaikkei se hänelle itselleen olekaan varsinainen haaste: vuodessa Latva-Piikkilällä on monia jaksoja, joiden aikana alkoholia ei kulu tippaakaan.

– Tämä ei ole haaste, mutta saadaan hyvään tarkoitukseen ihmisiä mukaan. En ole ikinä pitänyt tipatonta, hän kuvaa.

Lähipiirin suhtautuminen tipattomaan alkuvuoteen on Latva-Piikkilän mukaan ollut epäileväistä.

– Kauheasti on ollut sellaista, että et et sä pysty. Varmaan senkin takia, etten ole ihminen, joka ottaisi vain lasin viiniä illlassa, Latva-Piikkilä pohtii ja kuvaa, että ulkona käydessä alkoholia voi kulua enemmänkin, ja joskus "viini virtaa".

– Kaverit ovat naureskelleet, mutta tämä on myös herättänyt keskustelua. Esimerkiksi (toimittaja ja selostaja) Tomi Tuominen on lähtenyt omasta tahdostaan mukaan ja meinaa olla vuoden juomatta. Ehdottomasti tipaton tammikuu on herättänyt mielenkiintoa, Latva-Piikkilä kuvaa.

Elixir tukee tipatonta tammikuuta, hae apua projektiisi täältä!

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet: http://www.tipatontammikuu.fi/, Wikipedia, paihdelinkki.fi,

Kuvat: SXC, Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.