Mainos

Unohtakaa jo kateuspäivä – verotiedot ovat lista hyvinvointiyhteiskunnan rahoittajista!

3:19:43

Otetaanpa uusi asenne, kun verotiedot tulevat tänään aamukahdeksalta. Kateus pois, sillä mediassa julkistetaan listat hyvinvointiyhteiskunnan elintärkeistä rahoittajista, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

VIDEOLLA KERROMME MITEN HELPPOA VEROTIETOJEN TARKISTAMINEN ON.

Television uusintojen kunniaksi kokeillaanpa hieman samaa tyylilajia. Tässä tulee vuoden takainen kirjoitukseni tuunattuna tähän päivään, mutta samassa hengessä.

Kello 8 ne pulpahtavat taas julkisuuteen. Ihmisiä kiinnostaa yhä, kuinka paljon yritysjohtajat, urheilijat, taitelijat ja poliitikot ansaitsivat verovuonna 2017, mutta ökytulojen rinnalla seurataan entistä tarkemmin myös suurimpia verojenmaksajia. Ja kasvavalla kunnioituksella, uskoisin.

Ilmapiirin tervehtymisestä voi kiittää ennen kaikkea peliyhtiö Supercelliä ja sen omistajia Ilkka Paanasta, Mikko Kodisojaa sekä yhtiön muita iloisia veronmaksajia. Pitkälti heidän ansiostaan suuret tulot ovat suuren yleisön silmissä hyväksyttäviä.

Supercell on maksanut Suomeen yhteisöveroja noin 180 miljoonaa euroa vuodessa. Viiden ensimmäisen menestysvuoden saldo Suomelle on huikea: peliyhtiö, sen omistajat ja työntekijät maksoivat veroja yli miljardi euroa. Ja tänään summa paisuu taas lisää.

Vain vajaa kolmannes kannattaa julkisuutta

Verotietojen julkisuus ei miellytä kaikkia - tai ainakaan niiden ylitsevuotava repostelu. Uutissuomalaisen kyselyssä vain 28 prosenttia suomalaisista halusi säilyttää verotietojen laajan julkisuuden.

Suurimman kannatuksen gallupissa sai vaihtoehto, jonka mukaan jokaisen ihmisen pitäisi saada itse päättää, ovatko hänen verotietonsa julkisia vai eivät.

14 prosenttia kyselyn vastaajista katsoi, että vain suurituloisten ihmisten verotietojen pitäisi olla julkisia. Reilu kymmenesosa, 12 prosenttia, muuttaisi verotiedot niin salaisiksi, että vain viranomainen saisi ne käsiinsä.

Ihmisten kriittisyydestä huolimatta huomiset iltapäivälehdet menevät kuin kuumille kiville ja nettisaittien klikkaukset rikkovat tänään ennätyksiä. Jostain kumman syystä verojuorukalenterit kiinnostavat.

Veronmaksu on arvossaan

101-vuotiaassa Suomessa veronmaksu on arvossaan. Verohallinnon viimevuotisessa asennetutkimuksessa 79 prosenttia vastaajista ilmoitti maksavansa veronsa mielellään. Tämä luku on noussut tasaisesti.

Kyselyn vastaajista lähes kaikki, 96 prosenttia, piti verojen maksamista tärkeänä siksi, että näin pidetään pystyssä hyvinvointivaltiota.

Suomessa taidetaan sittenkin SDP:n kansanedustajan Kaisa Raatikaisen hengessä rakastaa veroja. Ja opittu myös vähän tykkäämään hyvistä veronmaksajista. Lukekaa veropäivän listoja sillä silmällä.

Keskustelu veroista alkaa Huomenta Suomi -ohjelmassa kello 7.47. MTV Live -verolähetys alkaa kello 9.20. Vieraina ovat Veronmaksajien keskusliiton Teemu Lehtinen sekä kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Kari Uotila (vas.). MTV Liven juontaa toimittaja Johanna Tuuri.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja