Unohda kylmä ja kipulääkkeet nyrjähtäneen nilkan hoidossa – tässä uusi kiistelty hoitosuositus

Kolmen K:n sääntö eli kylmä, koho ja kompressio ei välttämättä ole, ainakaan kylmähoidon osalta, paras tapa hoitaa nyrjähtänyttä nilkkaa.

Kylmä, koho ja kompressio eli kolmen K:n sääntö on pinttynyt monille mieleen esimerkiksi nyrjähtäneen nilkan tai revähtäneen lihaksen hyvänä ensiapuhoitona. Kipua lievittämään saatetaan myös napsia yleisiä tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia.

PEACE and LOVE -lähestymistavan mukaan kylmähoitoa ja tulehduskipulääkkeitä tulisikin välttää, kun pehmytkudosvamma on vielä tuore, kertoo Health-lehti.

Miksi välttää kylmää ja tulehduskipulääkkeitä?

Kun pehmytkudosvaurio on vielä tuore, yrittää keho korjata itseään tulehduksen kautta.

Tulehdus on osa elimistön normaalia paranemisprosessia. Se auttaa kehoa puhdistamaan vaurioituneita ja kuolleita kudoksia sekä haitallisia organismeja, kuten bakteereja pois elimistöstä.

Koska elimistö tarvitsee tulehdusta parantuakseen vammasta, on osa lääkäreistä sitä mieltä, että tulehduskipulääkettä ei kannattaisi ottaa heti vamman syntymisen jälkeen, sillä se estää tulehduksen syntymistä pehmytkudoksessa, kertoo Health-lehti.

Jos tulehdusta ei pääse syntymään, voi se hidastaa vaurioituneen kudoksen paranemista. Samasta syystä myöskään kylmähoitoa ei suositella.

Toisaalta kaikki lääkärit eivät ole asiasta samaa mieltä, vaan pitävät kylmähoitoa ja tulehduskipulääkkeitä edelleen hyvinä lievien pehmytkudosvammojen hoitokeinoina.

Tällaista on PEACE and LOVE -hoito

PEACE viittaa sanoihin protect, elevate ja compress eli suojelu, koho ja kompressio. PEACE osioon kuuluu myös ajatus siitä, että tulehdusta estäviä lääkkeitä ja kylmähoitoa tulisi välttää (avoid anti-inflammatories). 

Sanan viimeinen E viittaa englanninkieliseen sanaan education, jolla kanadalaisasiantuntijat viittaavat siihen, ettei pehmytkudosvammoille tulisi tehdä turhia hoitoja, vaan antaa elimistön tehdä työnsä.

LOVE osio puolestaan viittaa pehmytkudosvamman jälkihoitoon akuutin vaiheen jälkeen.

L viittaa englanninkieliseen sanaan load eli kuormitus, jolla viitataan siihen, että vammautuneen lihaksen tai raajan päälle pitäisi varata pikkuhiljaa lisää painoa.

O viittaa optimismiin eli positiiviseen asenteeseen omaa toipumista kohtaan.

V viittaa sanaan vascularization ja sillä tarkoitetaanverenkierron lisäämistä vamman alueelle.

E viittaa sanaan excercise, jolla asiantuntijat tarkoittavat liikkumista, joka auttaa palauttamaan vammautuneen alueen liikeradat ja voiman.

Mene lääkäriin jos…

Pehmytkudosvamman vuoksi ei tarvitse lähteä lääkäriin, jos kipu on lievää tai helpottuu levossa, kertoo Health-lehti. Jos vamma on tullut vakavammassa onnettomuudessa, kannattaa se aina tutkituttaa lääkärillä.

Hoitoon kannattaa hakeutua myös, jos vammautuneeseen kohtaan ei voi varata lainkaan painoa, jos jokin nivel ei pysy paikallaan, oireet eivät helpota kotikonsteilla tai vammakohdassa illmenee kivun ja turvotuksen lisäksi puutumista tai pistelyä, kertovat Health-lehti ja Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Uusimmat