Miksi nenästä vuotaa verta?

Maria keksi toimivan keinon avata tukkoinen nenä – katso vinkki! 0:33
KATSO MYÖS VIDEO: Maria Kangaskortetin niksi tukkoisan nenän avaamiseksi ja kokeile vaikka perässä!

Nenäverenvuoto on harvoin merkki mistään vakavasta. Lapsilla nenäverenvuodot voivat olla yleisiä ja vaiva helpottaa lapsen kasvaessa.

Verenvuoto nenästä voi säikäyttää, mutta on harvoin merkki mistään vakavasta sairaudesta.

Nenän limakalvo sisältää paljon pieniä verisuonia, jotka sijaitsevat lähellä pintaa ja ärsyyntyvät helposti.

Nenäverenvuoto voi johtua joko laaja-alaisesta verestyksestä limakalvolla tai yksittäisestä revenneestä verisuonesta, kertoo Terveyskirjasto.

Yleensä syy on toiminnallinen, esimerkiksi niistäminen, aivastus, nenän kaivaminen, saunominen, kuuma suihku tai nenään kohdistunut isku voivat saada veren vuotamaan.

Jos nenän verisuonet ovat herkät vuotamaan, jopa voimakkaasti maustetut ruoat voivat aiheuttaa ongelmia.

Tavallinen syy verenvuodolle on myös nenän limakalvojen heikentyminen ilman kuivuuden tai tulehduksen vuoksi. Myös allergiat voivat aiheuttaa vuotoja.

Kertooko nenäverenvuoto verenpainetaudista?

Terveyskirjaston mukaan vastoin yleistä käsitystä kohonnut verenpaine ei ole syy nenäverenvuotoon, mutta verenpaineen heikentämät verisuonet saattavat kyllä vuotaa tavallista herkemmin.

Sen sijaan jotkin lääkitykset voivat altistaa nenäverenvuodoille. 

Esimerkiksi allergian ja tukkoisen nenän hoitoon tarkoitettujen nenäsumutteiden käyttö, asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet sekä muut veren hyytymistä estävät lääkkeet voivat olla syyllisiä nenäverenvuotoon, kertovat Cleveland Clinic ja Terveyskirjasto

Raskaus ja ikä

Myös raskaus altistaa nenäverenvuodoille, sillä raskauden aikana nenän verisuonet laajenevat, mikä aiheuttaa enemmän painetta nenän limakalvon herkille verisuonille, kertoo Cleveland Clinic.

Korkea ikä ja verisuonten kalkkiutuminen voivat altistaa niin ikään limakalvon alla olevan verisuonen katkeamiselle. 

Lääkäriin, jos…

Mikäli nenäverenvuodot ovat toistuvia tai eivät tyrehdy kotikonstein, on syytä selvittää niiden aiheuttaja lääkärillä. 

Harvinaisempia mutta mahdollisia syitä verenvuotoihin voivat olla esimerkiksi perinnöllinen verisuonten uudismuodostuksen häiriö, idiopaattinen trombosytopenia, leukemia, nenäkasvaimet tai polyypit.

Lapsilla nenäverenvuodon syyksi voi paljastua toisinaan nenään työnnetty vierasesine.

Näin tyrehdytät nenäverenvuodon

Etenkin lapsi voi säikähtää nenäverenvuotoa, jolloin rauhoittelu on tärkeää, sillä itku lisää verenkiertoa ja näin ollen vuotoa, muistuttaa Better Health Channel.

Nenäverenvuodosta kärsivän tulee istua suorassa ja laskea päätään hieman etukumaraan. Etukumaralla asennolla ehkäistään veren vuotaminen nieluun.

Nenä tyhjennetään hellästi niistämällä, jonka jälkeen vuotava sierain puristetaan umpeen painamalla nenän sivua väliseinää vastan vähintään 10–15 minuuttia yhtäjaksoisesti.

Samalla hengitetään suun kautta.

Vuodon tyrehtymistä voi edistää pitämällä jääpussia tai jotain muuta kylmää niskassa tai otsalla.

Jos verenvuoto ei lakkaa, on käytävä lääkärissä.    

Lue myös:

    Uusimmat