Unelmista totta vuonna 2015 – listasimme 15 ideaa eri budjeteille

Tee vuodesta 2015 unohtumaton aikana, jolloin opit uuden kielen, näit valaita tai toteutit unelmasi vaikkapa lentolupakirjasta.

Unelmien toteutumista ei kannata jäädä odottelemaan, vaan juuri nyt on oikea aika tehdä suunnitelmista totta. Listasimme unelmia ensi vuodelle ja selvitimme, mitä niiden toteuttaminen kustantaisi. Maksimibudjetiksi määrittelimme 1000 euroa, mutta elämyksiä irtoaa ilmaiseksikin. Löydätkö oman haaveesi listalta?

Elämyksiä alle 100 eurolla


Opi uusi kieli

Mitäpä jos vuoden päästä puhuisitkin sujuvaa ranskaa, italiaa tai vaikka portugalia? Kieliä voi oppia missä iässä tahansa, se on hyvää aivojumppaa ja ihailtu taito, josta voi olla arvaamatonta hyötyä niin työelämässä kuin vapaalla.

Mikä parasta, opetusmateriaalia löytyy runsaasti netistä ja kirjastoista ilmaiseksi. Opettajaa kaipaava voi ilmoittautua esimerkiksi aikuislukioiden tai kansalaisopistojen kursseille, joiden hinnat liikkuvat noin 20 eurosta 100 euroon.

Koe karhusafari

Miltä tuntuisi päästä näkemään metsän kuningas keskellä erämaata? Villiä luontoa ja safaritunnelmaa voi kokea kotimaassakin.

Esimerkiksi Suomussalmella Arolan erälomat järjestää karhusafareita, joiden hinnat lähtevät 82 eurosta.

Lennä tuulitunnelissa

Haluatko tietääm miltä vapaa pudotus ilmassa tuntuu? Sitä voit kokeilla Pyhtäällä elämyskeskus Siriuksen tuulitunnelissa.

Elämyslahjakortti tuulitunneliin maksaa 95 euroa.

Ryhdy näyttelijäksi

Koskaan ei ole myöhäistä tavoitella uraa näyttämötaiteen parissa! Suomessa on lukuisia kesäteattereja ja aktiivisia harrastajateatteriryhmiä.

Lähde rohkeasti mukaan harrastustoimintaan ja ken tietää, millaisiin roolisuorituksiin yletät.

Ehkä haluat saada kasvosi telkkariin tai elokuviin? Avustajiksi haetaan kaikenikäisiä ja -näköisiä ihmisiä. Pidä silmät auki netissä, ota yhteyttä casting-firmoihin ja tarkkaile tuotantoyhtiöiden sivuja.

Haaveet toteen 500 eurolla

Näe valaita

Moni haaveilee jonain päivänä näkevänsä oikeita meren jättiläisiä. Kauas ei tarvitse lähteä kalaan, sillä valassafarin voi toteuttaa naapurimaassamme Norjassa.

Pohjois-Norjaan löytyy lentoja esimerkiksi Norwegianilta ja Finnairilta, hinnat ovat muutaman satasen luokkaa. Voit myös lentää Suomen Lappiin (Norwegian alk. 25 e) tai hypätä junaan, ja taittaa loppumatkan joko omalla tai vuokra-autolla. Esimerkiksi Arctic Whale Safaris-järjestäjän valassafarit maksavat noin 100 euroa aikuiselta.

Ratsasta Islannissa

Entä jos viettäisit viikonlopun seikkaillen satujen saarella Islannissa? Icelandairin lentohinnat Helsingistä Reykjavikiin alkavat 250 eurosta, ja kaikkein edullisimmat pakettimatkat on bongattu 300–400 euron hintaan.

Reykjavikista pääsee päiväretkille hevosen selässä niin laavakentille, valassafareille kuin muillekin nähtävyyksille. Esimerkiksi Ishestarin järjestämien päiväretkien hinnat liikkuvat 50–200 euron välillä.

Vietä viiden tähden viikonloppu

Vaikka häämatka ei olisikaan ajankohtainen, voit silti hemmotella itseäsi ja rakastasi romanttisella viiden tähden viikonlopulla, vaikka sitten kotimaan pääkaupungissa.

Kämp on legenda suomalaisessa hotellimaailmassa. Lahjakortit Kämpiin lähtevät 215 euron hinnasta ylöspäin.

Tee laskuvarjohyppy

Hurjapäiden yleinen haave on hypätä lentokoneesta. Ehkä tänä vuonna toteutat villin unelman?

Esimerkiksi Skyexperience.fi tarjoaa tandemhyppyä lahjakorttihintaan 350–450 euroa Turussa ja Helsingissä.  Mikäli haluat hypätä omillasi, esimakua saat Nova -alkeiskurssilla, joka kustantaa noin 600–800 euroa.

Opi sukeltamaan

Eivätkö rahat riitä tropiikkiin suuntautuvalle sukellusmatkalle? Tarvittavat taidot voit hankkia turvallisesti kotimaassakin.

Esimerkiksi Sukelluskeskuksen laitesukelluskurssit kustantavat 460 euroa Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Porissa ja Helsingissä.

Lähde surffaamaan

Lainelautailu palmurannoilla onnistuu Havaijia kotoisemmissakin vesissä, ja edullisesti. Kanariansaaret eivät ole nimittäin pelkkä pakettimatkakohde, vaan niillä voi viettää myös elämyksellistä aktiivilomaa.

Esimerkiksi surffareiden suosiossa olevalle Fuerteventuralle matkustaa pakettimatkalla halvimmillaan alle 400 eurolla. Päivän surffikurssi Corralejossa paikallisen yrityksen järjestämänä maksaa noin 40 euroa.

Elä unelmaa tonnilla

Taiteilijaelämää Pariisissa

Haaveiletko maalaamisesta aidossa pariisilaisateljeessa ranskalaistaiteilijan opastuksella? Maisemamaalauksesta ranskalaisessa maalaismiljöössä? Illoista pariisilaisbistroissa kultturellissa seurassa? Valon kaupungissa järjestetään taideopetusta myös englanniksi, ja helposti taiteilemaan pääsee suomalaisen matkanjärjestäjä Pamplemoussen avulla.

Taidematka Pariisiin, sisältäen majoituksen, taideopetusta, näyttelylippuja ja maisemamaalaus retken, kustantaa noin 550 euroa. Lennot Pariisiin irtoavat halvimmillaan alle 200 eurolla.

Joogaa Intiassa

Haaveiletko joogaamisesta lajin syntysijoilla, haluatko oppia meditoimaan tai kokea jotain erilaista? Lähde tänä vuonna joogaretriittiin maharadzojen maille!

Esimerkiksi Intiakeskuksen tarjoama joogaretriitti maksaa 495 euroa. Turkish Airways lentää Helsingistä Delhiin alle 500 euron, ja parhaimmillaan Finnairin suorat lennot on voinut löytää tarjouksesta suurin piirtein samaan hintaan.

Purjehdi Välimerellä

Unohda risteilyt ja saarihyppelyt, ja ota ohjat omiin käsiisi! Suomalainen Sea Lady Sailing tarjoaa purjehduskursseja esimerkiksi Kroatian kristallinkirkkaissa vesissä. Vietät erilaisen merellisen loman pienessä porukassa, saavutat kipparointikelpoisuuden ja hyvällä tuurilla bongailet vaikkapa delfiinejä!

Kurssit maksavat noin 600–700 euroa. Norwegianin lennot Kroatiaan irtoavat halvimmillaan noin 200 eurolla.


Hanki lentolupakirja

Miltä kuulostaisi oppia lentämään? Purjekoneella voit kokea lentäväsi kuin taivaan lintu konsanaan. Teoriaopetuksesta, lentotunneista ja lääkärintarkastuksesta suoriuduttuasi olet oikea purjelentäjä!

Esimerkiksi Kuopion Ilmailuyhdistyksen purjelennon lupakirjakussi kustantaa 1000 euroa. Sellaisen summan saat raavittua kasaan näillä säästövinkeillä.


Näe Kiinan muuri

Unohda pakettimatkat Aasian ja näe jotain palmurantaa erikoisempaa. Kiinan muuri on hämmästyttävä näky. Ehkä se aukeaa silmiesi eteen juuri tänä vuonna?

Finnairin lennot Beijingiin maksavat noin 600 euroa. Suurkaupungissa on tarjolla lukuisia edullisia majoitusvaihtoehtoja ja matkanjärjestäjiä, jotka opastavat sinut helposti muurille.

Lähteet Elämyslahjat.fi, Purjehduskurssi.com, Sukelluskeskus.fi, Ebookers.com, Ishestar.com, Icelandair.com, Arcticwhalesafaris.com, Skyexperience.fi, Aikuislukiot.fi, Pamplemousse.fi, Kiy.fi, Intiakeskus.fi

Lue myös:

    Uusimmat