Unelmana oma pihakanala? Sen voi perustaa vaikka leikkimökkiin!

Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsen Jarkko Jalonen kertoo Ylen haastattelussa, että oman kotikanalan perustamiseen riittää vaikkapa käytöstä poistunut leikkimökki. Mitäpä jos perustaisit pihallesi aivan oman pikkukanalan?

Idyllisen kanalan omistaakseen ei tarvitse omistaa punaista tupaa ja perunamaata, sillä sellaisen voi perustaa lähes pihalle kuin pihalle. Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsen Jarkko Jalonen kertoo Ylen haastattelussa, että eettisiä kotikanaloita perustetaan Suomessa rivi- ja omakotitalojen pihoille.

– Monilla jäsenistämme on pieniä kanaloita ihan taajama-alueella. Esimerkiksi leikkimökistä saa pienellä eristämisellä oivan kanalan parille-kolmelle kanalle, Jalonen vinkkaa Ylelle.

Kotikanalan perustajan täytyy perehtyä myös eläinsuojelulakiin, jossa määritellään kanan tarvitsema tila, ravinto ja virikkeet. Harrastuksen voi aloittaa hankkimalla munintansa aloittelevia tai aikuisia kanoja. Kukkoa kanat eivät Jalosen mukaan tarvitse, mutta kukon voi hankkia kanojen viihtyvyyden vuoksi.

Hankkisitko kesäkanalan?

Kanoista on hyötyä pihamaalla: Munien saannin lisäksi niiden uloste muhevoittaa kompostia ja ne ovat ilo silmälle puuhastellessaan kesämaalla.

Rotukanayhdistyksen nettisivuilla kerrotaan, miten pihalleen voi perustaa kesäksi oman kanalan.

– Kanojen perustarve on hyvä suoja, raikasta vettä, kanoille sopivaa ruokaa ja virikkeitä. Vesi kannattaa tarjota juoma-automaatista.

– Kesäaikaan kana viihtyy ulkosalla päivät, mutta yöksi se haluaa orrelle nukkumaan. Kanoille sopivan kodin saa vaikkapa leikkimökistä, Kesällä ne eivät tarvitse lisälämpöä.

– Suojaa kanojen tepastelualue verkkoaidalla, jotta petoeläimet eivät pääse yllättämään niitä.

– Jos haluat pitää kanoja myös keväällä, suojaa niiden tarha-alue myös katolla, sillä silloin on voimassa rajoittava asetus kanojen ja siipikarjan ulkonapidosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja