Ulkoministeriö: Tämä on helpoin tapa rajoittaa venäläisille myönnettäviä viisumeita – "Odotamme valtiojohdolta tahdonilmausta"

13:46
Katso ulkoministeriön edustajan Jussi Tannerin haastattelu venäläisten viisumiasiasta yltä.

Suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläismatkailijoille. Ulkoministeriön konsulipäällikön mukaan viisumihakemusten vastaanottaminen on mahdollista keskeyttää jopa täysin, mutta muistuttaa vakaasta harkinnasta ja seurausten punnitsemisesta päätöstenteossa. 

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan helpoin tapa rajoittaa venäläisille myönnettävien viisumien määrää on vastaanottaa nykyistä vähemmän viisumihakemuksia. 

Tähän riittäisi periatteessa ulkoministeriön päätös.

– Tietenkin tällaisessa tilanteessa, kun käydään keskustelua ja tähän liittyy selvä poliittinen signaaliarvo ja ulkopoliittinen näkökulma, niin tietenkin odotamme valtiojohdolta tahdonilmausta.

Esimerkiksi sellainen olisi mahdollinen vaihtoehto, jossa tietyiltä matkustajaryhmiltä edelleen vastaanotettaisiin viisumihakemuksia, mutta toisilta taas ei. Tällaiseen menettelyyn sisältyisi Tannerin mukaan kuitenkin isoja juridisia kysymyksiä ja olisi selvitettävä, olisiko tällainen velvoittavan oikeuden mukaista. 

– Tästä komissiokin on ilmaissut oman alustavan mielipiteensä, mutta lopullinen selvitys on vielä komissiolla ja tuomioistuimella kesken. Julkisen vallankäytön on perustuttava lakiin. Meidän on tarkkaan eriteltävä, millaisia asioita voimme esittää. 

Kielteisten viisumipäätösten osuus venäläisten kohdalla on jo kasvanut Tannerin mukaan merkittävästi. 

– Kun ennen sotaa ja koronapandemaa Venäjältä tulleille viisumihakemuksille annettiin alle prosentti kielteisiä päätöksiä, luku on nyt 12 prosenttia, eli yli kymmenkertaistunut. 

Seuraukset tiedettävä, kiirettä ei ole

Myös se, että viisumihakemusten vastaanottaminen lopetettaisiin kokonaan, on mahdollista. 

– Jos katkaisisimme kaikkien viisumihakemusten vastaanoton, se koskisi kaikkia matkustajakategorioita, ostosmatkailijoita, kauttakulkijoita, ja myös sukuloijoita ja sodanvastustajia.

Tanner myös muistuttaa, että venäläisten matkustus Suomeen ei keskeydy, vaikka hakemusten vastaanotto lopetettaisiin. 

– Venäjää kuulee senkin jälkeen Lappeenrannan torilla ja Helsingin Kauppatorilla, koska Venäjällä on voimassaolevia viisumeja kymmeniätuhansia, ja monikertaviisumeja on venäläisillä 90 000. Niillä voi tulla Suomeen käymään useamman kerran, ja ne ovat useamman vuoden voimassa.

Jo voimassa olevien viisumien epääminen taas olisi Tannerin mukaan oikeusvaltion ja varmuuden kannalta poikkeuksellista, ja silloin tulisi tietää toimien seuraukset. 

Maahantulon rajoittamisessa Tannerin mukaan rajuin olisi se, että raja suljettaisiin henkilöliikenteeltä.

– Näillä tällaisilla päätöksillä on seurauksia, ja ne pitää tietää, ennen kuin vakavasti esitetään jotain.

Tanner painottaakin päätösten teossa rauhallisuutta. 

– Harkinnan pitää olla sellaista, että seuraukset tiedetään. Vakaa asioiden valmistelu on Suomen intressien mukainen. Meillä ei ole mitään akuuttia turvallisuusuhkaa. Ei ole kiirettä tämän asian suhteen.

Suomessa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelu venäläisille myönnetyistä turistiviisumeista. Muun muassa pääministerin sijainen,  perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kannattaa turistiviisumien rajoittamisen selvittämistä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan sanoo suhtautuvansa erittäin kriittisesti venäläisille myönnettyihin viisumeihin. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja