Ulkoministeri: Valko-Venäjä valmis "rakentavaan ja puolueettomaan" keskusteluun presidentinvaaleista – EU vaatii sanktioita

0:52
Lähellä Minskin kaupunkia on pidätetty ihmisiä erittäin väkivaltaisesti.

Mielenosoittajia pidättänyt ja väkivaltaisesti kiduttanut Valko-Venäjä väittää olevansa valmis keskusteluun.

Valko-Venäjä on valmis rakentaviin ja puolueettomiin keskusteluihin ulkomaiden kanssa kiistanalaisista presidentinvaaleista ja vaalien jälkeisistä mielenosoituksista. Asiasta kertoi maan ulkoministeri Vladimir Makei.

Makei kertoi asiasta perjantaina puhelinkeskustelussa Sveitsin ulkoministerin Ignazio Cassisin kanssa.

Sunnuntain presidentinvaalien jälkeen Valko-Venäjällä alkoivat laajat mielenosoitukset, koska vaaleja epäillään vilpillisiksi. Mielenosoitusten lisäksi Valko-Venäjällä on useiden tehtaiden ja tuotantolaitosten työntekijöitä mennyt lakkoon, ja he vaativat muun muassa mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamista.

EU vaatii pakotteita

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaatii Valko-Venäjälle sanktioita.

Von der Leyenin mukaan demokratian ja ihmisoikeuksien rikkojille tarvitaan lisäpakotteita. EU:n ulkoministerit neuvottelevat perjantaina alkuillasta muun muassa Valko-Venäjän tilanteesta ja mahdollisista sanktioista.

Valko-Venäjällä järjestettiin sunnuntaina presidentinvaalit, joissa Aleksandr Lukashenko valittiin kuudennen kerran peräkkäin presidentiksi. Vaalitulosta on epäilty vilpilliseksi, ja maassa alkoivat mittavat mielenosoitukset. Myös tehtaiden ja tuotantolaitosten työntekijöitä on mennyt lakkoon.


Lakot tehtaissa ja tuotantolaitoksissa jatkuvat

BBC:n venäjänkielinen uutispalvelu kertoi perjantaina, että toisen Valko-Venäjän öljyjalostamon työntekijät olisivat menneet lakkoon. Öljyjalostamo Naftanin työntekijöiden mukaan 18 jalostamon työntekijää olisi pidätettynä.

Lisäksi toimittaja Hanna Liubakova kertoi Twitterissä, että Valko-Venäjän pääministeri Roman Golovtshenko olisi menossa pääkaupunki Minskissä sijaitsevaan raskaita ajoneuvoja tekevän MAZ-yhtiön tehtaalle tapaamaan työntekijöitä, jotka ovat lakossa. Liubakovan mukaan työntekijät vaativat presidentti Lukashenkon eroa, poliittisten vankien vapauttamista ja vaaleihin rehellisiä tuloksia.

Valko-Venäjällä alkoivat mittavat mielenosoitukset ja useiden tehtaiden sekä tuotantolaitosten lakot, joissa vastustettiin sunnuntain presidentinvaalien väitettyä vilpillistä tulosta. Valko-Venäjällä on pidätetty yli 6 700 mielenosoittajaa, joista viranomaiset ovat ilmoittaneet vapauttavansa yli tuhat perjantaina.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty on raportoinut Valko-Venäjän viranomaisten syyllistyneen kidutukseen ja muuhun kaltoinkohteluun pidätyskeskuksissa. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut mielenosoituksissa.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja