Kommentti: Tunnen ensimmäistä kertaa ylpeyttä kotimaastani Valko-Venäjästä – hallituksen 30 vuoden valehtelun jälkeen ehkä nyt todella riitti?

1:40
Ahdistunut presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskaja puhui valkovenäläisille maanpaosta Liettuasta.

Istuva presidentti Aleksandr Lukashenko on pitänyt valtaa jo 26 vuotta. 9. elokuuta pidetyissä vilpillisissä vaaleissa hän väitti saaneensa jälleen kerran murskaenemmistön äänistä. Niin kauan kuin muistan, Valko-Venäjän presidenttinä on ollut itsevaltainen diktaattori, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten toimittaja Anna Egutkina.

Kun synnyin Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä vuoden 1988 lopussa, alue oli vielä Neuvostoliittoa. Olessani 5-vuotias valtion maatilaa aiemmin johtanut Aleksandr Lukashenko valittiin presidentiksi suoraan kolhoosista. 

Muistan hämärästi, että jo silloin vanhempani kävivät Lukashenkoa vastustavissa mielenosoituksissa, mutta siihen liittyi pelkoa ja salailua. Jos työnantaja huomasi tutut kasvot mielenosoittajien joukossa, työpaikka oli vaakalaudalla. Väkivalta mielenosoittajia kohtaan ei ollut tavatonta, ja suljettujen ovien takana hoidettiin haavoja kaikessa hiljaisuudessa.

Kun muutimme Suomeen isäni työn perässä ja sain kaksoiskansalaisuuden, näytin aina matkustaessa Suomen passia, koska valkovenäläisyyteni hävetti liikaa. Minun oli vaikea hyväksyä, että synnyinmaassani keskellä maantieteellistä Eurooppaa ihmisoikeuksia poljettiin niin räikeästi, eikä loppua ollut näkyvissä.

On surullista, että 26 vuodessa hyvin vähän on lopulta muuttunut siitä, kun olin lapsi. Rauhanomaisia mielenosoittajajoukkoja hajotetaan, ammutaan kyynelkaasulla ja kumiluodeilla ja pidätetään edelleen. Sananvapaus Valko-Venäjällä on valitettavasti pelkkä vitsi. Tiistaina opposition presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskaja joutui pakenemaan Valko-Venäjältä Liettuaan painostuksen alla. Videolla alistuneen oloinen Tihanovskaja kehottaa ihmisiä olemaan varovaisia, jotta verta ei tarvitsisi vuodattaa. Hänet on selvästi peloteltu hiljaiseksi.

Mutta ensimmäistä kertaa aikuiselämäni aikana tunnen vihdoin ylpeyttä valkovenäläisistä. Tuhansia ja tuhansia kansalaisia ympäri maata on uskaltautunut kaduille oman turvallisuutensakin uhalla. Valko-Venäjällä asuvat sukulaiseni ja tuttuni, jotka ovat aiemmin pysytelleet pois politiikasta, ovat nyt kaduilla ja jakavat sosiaalisessa mediassa voimaannuttavia mielenosoitusvideoita. He valvovat öitä ja ovat valmiita laittamaan kaiken peliin.

Katso video mielenosoituksista:

2:21

Ehkä liki 30 vuotta hallituksen valehtelua, vaalitulosten peukalointia, välinpitämättömyyttä ja köyhyyttä on tarpeeksi pitkä aika saamaan ihmiset raivon valtaan. Ehkä nyt todella riitti?

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja