Mainos

Ukrainassa itsenäisyyspäivä – maassa juhlitaan sekavissa tunnelmissa

Ukrainassa vietetään tänään itsenäisyyspäivää maan itäosassa riehuvista taisteluista huolimatta.

Ukraina itsenäistyi 23 vuotta sitten Neuvostoliiton hajottua.

Pääkaupungissa Kiovassa järjestetään armeijan paraati juhlan kunniaksi, kertoo brittilehti Guardian. Kiovan keskustan läpi kulkevassa paraatissa marssii lehden mukaan 1500 varusmiestä rinnallaan 90 uutta armeijan ajoneuvoa. Mukana on myös kiisteltyjä Grad-raketinheittimiä, joita on syytetty huonosta osumistarkkuudesta ja siviilien surmista.

Arvostelijoiden mukaan tankkien tuominen kaduille voi olla vaarallinen provokaatio maan ollessa sodassa Venäjä-mielisiä kapinallisia vastaan. Kannattajat puolustavat paraatia sanomalla, että se voi kohottaa Ukrainan armeijan sotilaiden taistelutahtoa.  
Kyseessä on ensimmäinen sotilasparaati sitten vuoden 2009, sillä maan edellinen presidentti Viktor Janukovitsh ei niitä järjestänyt. Helmikuussa Janukovitsh syrjäytettiin vallasta ja hän karkasi Venäjälle.  

Kapinallisilla omat juhlallisuudet  

Itsenäisyyspäivän juhlat alkavat sunnuntaina rukouksella Ukrainan puolesta. Seppeleitä lasketaan itsenäisyyden puolesta kuolleille, mukaan lukien viime talven Maidanin katuprotestien kuolonuhreille.

Presidentti Petro Poroshenko on määrännyt 20 aseen sotilastervehdyksen Kiovassa ja eteläisessä Odessan kaupungissa sekä ilotulituksia ympäri maata.

Samaan aikaan kapinalliset ovat valmistautuneet omiin juhlallisuuksiinsa taisteluiden keskipisteessä olevassa Donetskin kaupungissa. Kapinalliset olivat asettaneet esille Lenin-aukiolle tuhoamiaan Ukrainan hallinnon joukkojen miehistönkuljetusvaunuja.  

Varhain tänä aamuna tykistötuli osui yhden Donetskin suurimmin sairaalan alueelle. YK:n mukaan yli 2000 ihmistä on kuollut sen jälkeen kun konflikti syttyi huhtikuussa Itä-Ukrainassa Krimin niemimaan liityttyä Venäjään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.