Ukrainan ulkoministeri kertoo turmakoneen lentäjän viestistä hetkeä ennen tuhoisaa ohjusiskua: "Ne olivat lentäjämme viimeiset sanat"

0:26
Kuuntele, miten Ukrainan ulkoministeri kertoo turmakoneen lentäjän viimeisistä sanoista.

Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko kommentoi alas ammutun matkustajakoneen viimeisiä hetkiä uutiskanava CNN:n haastattelussa perjantaina.

Prystaiko kertoo Ukrainan saaneen haltuunsa nauhoituksen Ukraine International Airlinesin koneen lentäjän ja Teheranin lentokentän lennonjohtohenkilökunnan välisestä keskustelusta vain hetkeä ennen kuin kone syöksyi maahan.

– Viimeinen keskustelu, jonka olemme kuulleet, oli rauhallinen. Koneesta kerrottiin kaiken olevan hyvin. Ne olivat lentäjämme viimeiset sanat, Prystaiko sanoi perjantaina CNN:lle.

Ukraine International Airlinesin lento PS752 päättyi alas ampumiseen pian nousun jälkeen varhain keskiviikkoaamuna. Kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Koneen piti lentää Kiovan kautta Kanadaan.

Kaikki koneen kyydissä olleet 176 ihmistä kuolivat turmassa. Uhreista seitsemällä oli Ruotsin kansalaisuus ja lisäksi kymmenen oli kirjoilla Ruotsissa. Suurin osa matkustajista oli iranilaisia ja kanadalaisia.

0:33
Katso video: Ukrainalaiskoneen putoamishetki tallentui valvontakameraan.

Iran myönsi alas ampumisen

Ulkoministeri Prystaikon kommentit vahvistivat ennestään käsitystä siitä, että matkustajakone olisi ammuttu alas ohjuksella Iranin toimesta.

Iran kiisti aiemmin ampuneensa konetta alas, mutta myönsi varhain lauantaiaamuna, että kone ammuttiin alas vahingossa. Iranin valtiojohdon mukaan koneen alas ampuminen oli inhimillinen virhe.

New York Timesin mukaan virheen taustalla oli matkustajakoneen odottamaton kääntyminen kohti sotilastukikohtaa.

Aiemmin Iran väitti koneen syöksyneen maahan teknisen vian vuoksi. Maan aiemman väitteen mukaan kone olisi syttynyt ilmassa tuleen ja pyrkinyt takaisin kohti lentokenttää.

2:08
Iranilaiskenraali otti vastuun matkustajakoneen pudottamisesta.

Johtajat vaativat avoimuutta tutkintaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa Iranilta virallisen anteeksipyynnön ja korvauksia koneen alasampumisesta, kirjoittaa Ukrainskaja Pravda STT:n mukaan.

Zelenskyi vaatii Iranilta myös asian avointa tutkimista "ilman keinotekoisia viivytyksiä ja esteitä". Niin ikään Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaatii asiassa läpinäkyvyyttä ja perää oikeutta uhrien läheisille.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja