Iran myöntää ampuneensa ukrainalaiskoneen alas ohjuksella – Ulkoministeri: Kone putosi inhimillisen virheen ja "USA:n seikkailunhalun" vuoksi

Iranin viranomaiset ovat vahvistaneet, että ukrainalaisen matkustajakoneen putoamissyy on ilmatorjuntaohjus, joka laukaistiin vahingossa.

Asian ovat vahvistaneet maan viranomaiset hetki sitten Iranin valtion televisiokanavalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viranomaisten tiedotteessa kerrotaan, että kone lensi lähellä "herkkää" armeijan aluetta ja sitä luultiin viholliskoneeksi. Viranomaisten mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe. 

– Surullinen päivä. Armeijan sisäisen tutkinnan alustavat tiedot: Inhimillinen virhe, joka johti katastrofiin USA:n seikkailunhalun vuoksi syntyneen kriisin aikana, Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Twitterissä. 

New York Timesin mukaan virheen taustalla oli matkustajakoneen odottamaton kääntyminen kohti sotilastukikohtaa.

Asiaan liittyneet henkilöt joutuvat vastuuseen teostaan, viranomaiset vakuuttavat. Aikaisemmin Iran kiisti ohjuksen osumisen ja väitti syyksi teknistä vikaa.

Kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Iran oli vain paria tuntia aiemmin hyökännyt ilmaohjusiskuin yhdysvaltalaisten sotilastukikohtiin Irakissa.

Onnettomuudessa kuoli yhteensä 176 matkustajaa ja henkilökunnan jäsentä. 

CNN: Iranin olisi pitänyt sulkea ilmatilansa

CNN:n haastattelema asiantuntija arvioi, että Iranin olisi pitänyt sulkea ilmatilansa Irakiin tehtyjen ilmaiskujen jälkeen. Asiantuntijat ovat lehden mukaan hämmentyneitä, miksei Iran estänyt kaupallisia ja yksityisiä lentoja keskiviikkoaamuna.

– Kaikki ovat erittäin valmistautuneita, huolestuneita, ja tilanne on kaaoksessa. Ja silti he antavat kaupallisten lentojen lähteä Teheranin lentokentältä, mitä pidän hyvin vastuuttomana, yhdysvaltalainen majurikenraali James Marks sanoi CNN:lle.

Päivitetty kello 6.38 ja 7.56: Lisätty ulkoministerin kommentti ja CNN:n lisätiedot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja