Ukrainan presidentti vaatii virallista anteeksipyyntöä Iranilta – Kanada penää avoimuutta ja oikeutta lentoturman uhrien läheisille

Ukrainan presidentti Zelenskyi haluaa Iranilta virallisen anteeksipyynnön ja korvauksia ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumisesta, kertoo ukrainalainen Pravda.

Zelenskyi kommentoi Facebookissa Iranin asevoimien ilmoitusta, jossa se myöntää, että kone ammuttiin vahingossa alas. Zelenskyi vaatii Iranilta avointa tutkimusta tapahtuneensa ja syyllisten saattamista edesvastuuseen.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau on kommentoinut Iranin ilmoitusta, että Iran ampui alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Trudeau sanoo, että asia on tutkittava ja saatava päätökseen. Hän vaatii asiassa läpinäkyvyyttä ja perää oikeutta uhrien läheisille.

Iran myönsi ampuneensa koneen

Iranin asevoimat on lausunnossaan myöntänyt ampuneensa vahingossa alas matkustajakoneen. Maahansyöksyssä kuoli 176 ihmistä.

Uhreista 82 oli iranilaista, 63 kanadalaista, 11 ukrainalaista ja neljä brittiä. Lisäksi koneessa oli kymmenen Ruotsista, neljä Afganistanista ja kolme Saksasta.

Iranin lausunnossa kerrotaan, että kone lensi lähellä "herkkää" armeijan aluetta ja sitä luultiin viholliskoneeksi. Viranomaisten mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe. 

– Surullinen päivä. Armeijan sisäisen tutkinnan alustavat tiedot: Inhimillinen virhe, joka johti katastrofiin USA:n seikkailunhalun vuoksi syntyneen kriisin aikana, Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Twitterissä. 

Iranin presidentti Hasan Ruhani viittasi asevoimien löydöksiin ja ilmaisi pahoittelunsa ja surunvalittelunsa. Ruhani tviittasi tutkimusten jatkuvan.

Päivitetty kello 9.17: Lisätty Ukrainan reaktio Iranin ilmoitukseen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja