Ukrainalaissotilaat Euroviisuvoitosta: "Seuraavat Euroviisut pidetään vapautetussa Mariupolissa"

Kiovan pohjoispuolella sijaitsevassa kellarissa joukko ukrainalaissotilaita seurasi iloisin mielin maansa voittoa Euroviisuissa. Heidän mukaansa laulukilpailun voitto enteilee voittoa myös Venäjästä. 

– Me voitimme: Tänään Euroviisut, mutta pian saamme voiton Ukrainan ja Venäjän välisessä sodassa, kommentoi eräs lähetystä seuranneista sotilaista uutistoimisto Reutersille.

– Me olemme osoittaneet, että me emme osaa vain taistella, vaan voimme myös laulaa erittäin hyvin, toinen sotilaista kommentoi.

– Seuraavat Euroviisut pidetään vapautetussa Mariupolissa, hän jatkaa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli yhtyettä voitosta Facebook-tilillään ja kirjoitti, että ensi vuonna Ukraina isännöi Euroviisuja.

– Rohkeutemme tekee vaikutuksen maailmaan, meidän musiikkimme valloittaa Euroopan, Zelenskyi kirjoitti.

Päivityksessään hän ilmaisi uskonsa siihen, että Euroviisuvoitto ei jää maan viimeiseksi. Silloin hänen mukaansa Euroviisut järjestettäisiin sodan keskiössä olevassa satamakaupungissa.

– Teemme parhaamme, että jonain päivänä isännöimme Euroviisujen osallistujia ja vieraita Ukrainan Mariupolia, Zelenskyi kirjoitti.

Yhtye vetosi maailmaan: "Auttakaa Ukrainaa"

Euroviisujen voittaja isännöi seuraavan vuoden laulukilpailua. Myös voittajayhtye Kalush Orchestra uskoi, että kisa järjestetään Ukrainassa.

– Olen varma, että ensi vuonna Ukraina on iloinen isännöidessään Eurooppaa, uudessa, yhtenäisessä ja iloisessa Ukrainassa, yhtyeen keulakuva Oleh Psjuk sanoi.

Euroviisuissa oli tänä vuonna Ukrainan tapahtumien vuoksi ehkä suurin poliittinen lataus kuin koskaan aiemmin. Ukrainaan helmikuun lopulla hyökännyt Venäjä oli suljettu ulos kilpailusta.

Finaalissa esiintymisen jälkeen Psjuk vetosi viisuyleisöön poikkeuksellisella tavalla. Euroviisuissa poliittiset kannanotot eivät ole sallittuja, ja kappaleiden jälkeen on tapana vain kiittää lyhyesti.

– Pyydän teitä kaikkia, auttakaa Ukrainaa, Mariupolia, auttakaa Azovstalia. Heti, Psjuk sanoi.

Lehdistötilaisuudessa Psjuk sanoi, että Mariupolissa on noin tuhat sotilasta saarrettuna Azovstalin terästehtaalla ja Ukraina tarvitsee apua heidän vapauttamiseksi.

– Jos sen hintana olisi kisasta hylkääminen, olisin valmis maksamaan sen hinnan vain auttaakseni ihmisiä, Psjuk sanoi medialle esityksen jälkeisestä vetoomuksestaan.

Finaaliesityksen lopussa screenillä vilahti myös Ukrainan lipun värit lyhyesti esityksen lopussa. Lippuja ei yleisesti saa käyttää Euroviisuissa poliittisessa mielessä.

Erityisluvalla poissa Ukrainasta

Kalush Orchestran kuusi miestä ovat saaneet erityisluvan poistua maasta Torinon viisuihin, sillä sodan takia 18–60-vuotiaat miehet eivät saa poistua Ukrainasta. Erityislupa päättyy maanantaina, ja yhtye palaa takaisin kotimaahansa.

– En ole varma mitä aion tehdä, koska tämä on ensimmäinen kerta kun voitan Euroviisut, Psjuk vitsaili.

– Mutta kuten jokainen ukrainalainen, olemme valmiita taistelemaan niin paljon kuin pystymme, loppuun asti.

"Voitto jokaiselle ukrainalaiselle"

Stefania on ukrainalaista kansanmusiikkia ja hiphopia yhdistelevä kappale. Yhtyeen keulahahmo Oleh Psiuk kirjoitti laulun sanoituksen kunnianosoituksena äidilleen ennen sotaa. Kappaleen nostalginen sanoitus on noussut ukrainalaisille laajempaan merkitykseen nyt sodan aikana.

Kalush Orchestran euroviisuvoitto oli ylivoimainen: yhtä suurta yleisön pistepottia ei ole Euroviisuissa yhdelle maalle tiettävästi aiemmin annettu. Euroviisuissa puolet pisteistä tulee yleisön puhelinäänistä ja puolet kansallisilta ammattilaisraadeilta.

–  Tämä voitto on jokaiselle ukrainalaiselle. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle). Auttakaa Ukrainaa ja Mariupolia! Auttakaa Azovstalia heti! Psiuk huudahti englanniksi Torinon viisulavalla. 

Voittajien mediatilaisuudessa Psjuk sanoi, että voitto merkitsee Ukrainalle ja ukrainalaisille erittäin paljon.

–  Ukrainalaista kulttuuria vastaan on hyökätty, ja olemme täällä osoittamassa, että ukrainalainen kulttuuri ja musiikki ovat elossa, ja niillä on oma erityislaatuinen ja kaunis tyylinsä.

Videot: Miksi Ukraina voitti Euroviisut? Asiantuntija vastaa

Miksi Ukraina voitti Euroviisut? Viisuasiantuntija vastaa 1:24

Lue myös:

    Uusimmat