Ukraina piirittämässä Lymanin – tykistön väitetään jo moukaroivan pakoreittejä: "Huhumylly on valtava – trendi aika selvä"

0:20
Karttavideo näyttää, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt.

Venäläisjoukot ovat Lymanin kaupungissa "pahassa paikassa", sanoo Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi MTV Uutisille.

Ukrainan sodan kartoilla katseet ovat kääntyneet kohti Lymanin kaupunkia, jota Venäjä on miehittänyt toukokuussa lähtien.

Ukrainalaisjoukoilla on noin viikon ajan ollut käynnissä hyökkäys, joka näyttäisi pyrkivän Lymanin kaupungin piiritykseen. Artikkelin alun video näyttää, miten hyökkäys on edennyt.

Käytännössä kyse on syyskuun ensimmäisen puoliskon aikana alkaneen Harkovan alueen vastahyökkäyksen jatkosta. 

Harkovan operaatiossaan Ukraina mursi Venäjän Harkovan rintaman ja sai sotasaalikseen merkittävän määrän kalustoa.

Venäläisjoukot ovat Lymanin alueella "pahassa paikassa", sanoo sotahistorioitsija Kastehelmi.

– Avoimien lähteiden perusteella siellä on venäläisillä taisteluarvoltaan heikompia osastoja. Sekä miehistö- että kalustopuutetta. 

– Lymanin kaupungista pidetään silti kiinni, vaikka tässä alkaa olemaan hiljalleen saarrostusuhka.

Venäläislähteiden perusteella Lyman on "tulenkäytöllisesti piiretty", Kastehelmi kertoo. Myös ukrainalaislähteet tukevat tätä.

Tulenkäytöllinen piiritys tarkoittaa sitä, että Lymanista sisään ja ulos vievät reitit ovat Ukrainan epäsuoran tulen kantaman sisällä. Kastehelmen mukaan Ukraina on myös siirtänyt alueelle lisää tykistöä vaikeuttaakseen venäläissotilaiden toimia.

– Huhumylly on aivan valtava.

"Trendi on aika selvä"

Kastehelmen mukaan Venäjä puolustaa nyt pitkälti samoin opein kuin Ukraina keväällä ja kesällä.

Vaikka Lymanin saarrostusuhka on selvä, pidetään siitä kiinni niin kauan kuin se vain on mahdollista. Hyökkääjän voimaa pyrittäneen kuluttamaan ja ostamaan aikaa.

Ukraina on hyökännyt Lymaniin aiemmin suoraan etelästä, mutta vaikuttaa siltä, että nyt suurempaa asutuskeskustaistelua pyritään välttämään kiertämällä ja saarrostamalla kaupunki, Kastehelmi uskoo. 

– Venäjä todennäköisesti joko itse vetäytyy tai ukrainalaiset pakottavat venäläiset pois. Motin mahdollisuus on olemassa, mutta niitä on nähty tässä sodassa harvemmin.

Ukrainan vastahyökkäys maan koillisosassa on edennyt selvästi hitaammin sen jälkeen, kun venäläiset monin paikoin pakenivat Harkovan alueelta Oskiljoen länsipuolelta.

Koko sodan viitekehyksessä Ukrainan eteneminen on joka tapauksessa ollut reipasta. Siinä missä Ukraina on puskenut eteenpäin parikymmentä kilometriä Lymanin pohjoispuolella, ovat Venäjän joukot edenneet Bahmutin suunnalla satoja metrejä, korkeintaan pari kilometria.

– Puhutaan nopeasta etenemisestä, jonka trendi on aika selvä. Ei ole kuitenkaan samalla tavalla tyhjää tilaa kuin Harkovan alueella, jonne detä. 

– Venäläisten puolustus on ilmeisesti astetta paremmin organisoitu, vaikka puolustavat joukot eivät kovatasoisia olekaan. On selvää, että myös Ukrainalle on viikkoja jatkuneen hyökkäykset aikana tullut tappioita ja kalusto on kulunut. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:46
Ukrainan drone-isku: Venäjä yritti naamioida kalustoaan, mutta se ei väitetysti toiminut lainkaan.

Venäjä tuskin jää kaupunkiin

Ennen sotaa Lymanissa asui noin 20 000 asukasta. Lymanin kaupungin sotilaallinen merkitys on rajallisempi kuin aiemmin, Kastehelmi sanoo. 

Keskeinen syy tähän on se, että Ukraina on onnistunut katkaisemaan kaupunkiin vieneet rautatiet.

– Lymanin merkitys on ehkä tällä hetkellä se, että puolustaminen alueella selkeästi onnistuu, sidotaan ja hidastetaan, Kastehelmi arvioi.

– Venäjä haluaa parempia puolustusasemia, koska johonkin se Ukrainan haluaa pysäyttää. Lymanin kaupunki on ollut vaikea paikka ja siitä selvästi otetaan kaikki irti.

Kastehelmen mukaan olisi yllättävää, mikäli Venäjä antaisi kaupungissa ja alueella yleisemmin olevien joukkojensa jäädä mottiin. 

Lymanin kaupunki itsessään ei ole kovin suuri, eikä puolustustaistelua olisi motista käsin olisi todennäköisesti mahdollista jatkaa kovinkaan pitkään huollon katkeamisen jälkeen.

Kastehelmi vertaa Venäjän toimia siihen, mitä Ukraina teki juhannuksen tienoilla Lysytshanskin kaupungissa.

– Peräännyttiin vasta kun läpimurto oli oikeastaan jo tapahtunut.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:15
Mitä Venäjän liikekannallepanolla aikaansaamat joukot voivat rintamalla tehdä? Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi.

ISW: Tappio Lymanissa osuisi taistelutahtoon

Venäjän todennäköiseltä näyttävä tappio Lymanissa laskenee entisestään maan sotilaiden taistelutahtoa, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Myös Etelä-Ukrainassa ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet hiljalleen valtaamaan Venäjän miehittämää maaperää, vaikka alueella on tiettävästi merkittävä osa Venäjän parhaista voimista.

Sotilaspulaansa paikatakseen Kreml on julistanut osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

Liikekannallepanon avulla kasattavien joukkojen on arvioitu olevan heikosti koulutettuja ja puutteellisesti varustettuja, mutta määrällisesti puhdasta lisävoimaa Venäjälle on jollain aikataululla luvassa.

Venäjämieliset sotakommentaattorit ovat huutaneet liikekannallepanoa jo hyvän aikaa, ja Harkovan rintaman romahdus nosti näitä äänenpainoja.

– Ukrainan tulevat takaisinvaltaukset kriittisillä Donetskin ja Luhanskin alueilla voivat työntää entisestään kiilaa sekä venäläisten nationalistien ja sotilasjohdon että venäläisjoukkojen ja heidän johtonsa välille, ISW arvioi.

1:46
Venäjän kalustotappiot ovat olleet valtavat – mistä liikekannallepanojoukoille aseet? Ex-komentaja: "Ovatko renkaat tallella".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja