Risto E. J. Penttilä Venäjän viimeaikaisista tapahtumista: "Puhutaan jo siitä, pysyykö Putin vallassa vai ei"

2:14
Risto E.J. Penttilä: Alueliitokset, putkivuodot ja liikekannallepano ovat Putinin hätähuuto, kun Venäjän korttitalo romahtaa

Venäjän alueliitokset Ukrainassa, liikekannallepano ja vuotavat kaasuputket kielivät kansainvälisen politiikan asiantuntijan mukaan Putinin paniikista huonosti edenneen hyökkäyksen takia. 

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa huomenna asiakirjat neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään.

Samaan aikaan Itämeren alla kulkevat Nord Stream -kaasuputket vuotavat ja aiheuttavat huolta merenrantavaltioissa. Myös Putinin käynnistämä liikekannallepano on aiheuttanut levottomuutta niin Venäjän sisällä kuin naapurimaissakin.

– Sota on mennyt helkkarin huonosti, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä tiivistää vastauksensa kysymykseen siitä, miksi Putin toimii näin juuri nyt.

– Näytti siltä, että Ukraina etenee niin voimakkaasti, että koko Venäjän korttitalo romahtaa. Näillä vastatoimilla Venäjä yrittää osoittaa sen, että sillä on aloite ja että se pystyy kontrolloimaan (tilannetta).

Onko Venäjä sodassa Natoakin vastaan?

Riippumattoman venäläismedian Meduzan saamissa presidentinhallinnon ohjeissa sanotaan, että Venäjä ei ole sodassa Ukrainan vaan Naton kanssa. 

Miten vakavalta tämä kuulostaa?

– No kuulostaahan se vakavalta, mutta viesti on tarkoitettu venäläisille. Nyt on vaarana Putinin kannalta se, että tuki loppuu. Siksi puhutaan suuresta isänmaallisesta sodasta. Jotta kansalaistottelemattomuus ei leviäisi, ja että saataisiin mobilisaatio tehtyä.

– Puhutaan jo siitä, pysyykö Putin vallassa vai ei ja otetaan kaikki retoriset ja myös sotilaalliset keinot käyttöön. Mielenkiintoista on se, että toimet eivät tapahdu rintamalla vaan muualla.

Mitä Venäjältä sitten voi odottaa seuraavaksi?

– Yllätyksiä, Penttilä varoittaa.

– Ne voivat olla kyberhyökkäyksiä, jopa puuttumisia datakaapeleihin ja häirintää. Mutta en usko, että muuta on odotettavissa juuri nyt.

”Nato panee rivit kuntoon”

Suomessa ulkoministeriö tiedotti tänään, että Suomi ja Yhdysvallat käynnistävät neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta nyt syksyn aikana. 

Penttilä ei usko siihen, että ilmoitusajankohta olisi sattuma.

– Ollaan tilanteessa, jossa Nato taas kerran näyttää, että rivit pannaan kuntoon ja että Suomi on de facto Naton jäsen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja