Venäjän rintama romahti, sotilaat pakenevat ja propaganda on sekaisin – uutta puolustuslinjaa etsitään epätoivoisesti: "Jos Putinilla on järkeä, hän yrittäisi lopettaa sodan heti"

Karttavideo näyttää, miten Venäjän rintama Harkovan alueella romahti.

Ukrainan sodan "eilisen huhut ovat tämän päivän totuus", toteaa Emil Kastehelmi Twitterissä Ukrainan sodan tämän hetken tilanteesta.

Sotakartalla tilanne muuttuu tällä hetkellä vauhdilla, jota ei ole nähty sitten Venäjän suurhyökkäyksen alkupäivien.

Ukraina väittää vallanneensa Venäjältä takaisin yli 3 000 neliökilometriä Koillis-Ukrainan Harkovan alueella ja Etelä-Ukrainan Hersonin seudulla.

Oli yksityiskohtainen tilanne sitten mikä hyvänsä, niin selvää on, että Venäjän rintama Harkovan alueella on romahtanut.

Lauantaina Venäjän puolustusministeriö kertoi tarinaa, jonka mukaan Venäjä vetää hallitusti joukkonsa Donetskin alueelle vahvistaakseen siellä tapahtuvia operaatioita.

– Vetäytyminen kehystettiin vääristellysti uudelleenryhmittymiseksi, toteaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kyse on ISW:n mukaan pitkälti samanlaisesta sepityksestä, jonka Kreml veti hatustaan, kun Ukrainan tiukka puolustus pakotti Venäjän vetäytymään Kiovan alueelta maalis-huhtikuun taitteessa.

Kevään korvilla Venäjä veti kaikki joukkonsa Pohjois-Ukrainasta, siirsi ne Itä-Ukrainaan ja aloitti hyökkäyksensä, jonka suurimmaksi saavutukseksi jäi Severodonetskin valloitus. Tuonkin jälkeen Venäjä pyrki eteenpäin, mutta ei siinä merkittävissä määrin onnistunut.

Vaikka Venäjän puolustusministeriö myönsi vetävänsä joukot pois, ei se maininnut Ukrainan hyökkäystä pääsyynä tähän. Sen sijaan puhuttiin "hallitusta vetäytymisestä" Balaklijan-Izjumin alueelta.

– Venäjä vääristellysti väitti, että Venäjä iski ukrainalaisjoukkoja tykistöllä ja sotakoneilla varmistaakseen venäläisjoukkojen turvallisen vetäytymisen, ISW katsoo.

– Näillä Venäjän lausunnoilla ei ole tekemistä todellisuuden kanssa, ISW jatkaa.

Myös Ukrainan armeijan virallinen Twitter-tili otti ilon irti venäläisten sanankäytöstä.

– "Hyvän tahdon ele", "perääntymisoperaatio ja organisoitu joukkojen uudelleenjärjestely", "tapa näyttää joukkojen todelliset toimet". Viimeisen kuuden kuukauden aikana Venäjän puolustusministeriö on kirjoittanut enemmän kuin yhden kappaleen uusia kiertoilmauksia sotastrategiaa käsitteleviin kirjoihin, Ukrainan puolustusvoimat sanailevat Twitterissä.

Venäjän propagandan rivit eivät suorat

ISW:n mukaan Venäläiset käytännössä pakenevat Harkovan alueelta. Sodan tilannekarttaa ylläpitävän Kastehelmen mukaan venäläiset ovat ilmeisesti siirtyneet paikoin jo omalle puolelleen rajaa.

Kremlin haluttomuus myöntää Venäjän armeijan epäonnistumiset Harkovan alueella on ISW:n tulkinnan mukaan johtanut Venäjän valtiotelevisiossa "sekaviin selitykseen" tapahtuneesta.

Selitykseksi on tarjottu esimerkiksi sitä, että Venäjä taistelee nyt koko "läntistä blokkia" vastaan. Yhdysvallat, Britannia ja lukuisat muut maat, mukaan lukien Suomi, ovat toimittaneet Ukrainalle ase- ja koulutusapua.

– Venäläiset propagandistit vaikuttivat poikkeuksellisen epäorganisoiduilta tarinoissaan. Jotkut vahvistivat tiettyjen asutuskeskusten vapautuksen, toiset kielsivät, ISW kirjoittaa.

– Vierailijat eivät myöskään vahvistaneet juontajien tarinoita siitä, ettei Ukrainan menestys ollut merkittävää.

ISW:n mukaan tämänkaltaiset lausunnot saattavat paljastaa totuuden Venäjän niin sanotusta "erikoisoperaatiosta Ukrainassa" sellaisille venäläisille, jotka saavat tietonsa Venäjän valtiomedioiden kanavista.

Pekka Toveri: "Reservit eivät riitä tappioiden korvaamiseen"

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi sodanjohdolle käskyn valloittaa koko Donetskin alue syyskuun 15. päivään mennessä. 

Aloite on kuitenkin nyt selvästi Ukrainan hallussa. Kremlin kannalta keskeinen kysymys sotilaallisesti onkin, miten Ukrainan hyökkäyksestä toivutaan tai akuutimmin, miten ja millä joukoilla se pysäytetään?

Mahdollisuudet toteuttaa Putinin käsky Donetskin valtaamisesta on joka tapauksessa menetetty, kirjoittaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri Twitterissä.

– Irti saatavat reservit sitoutuvat ukrainalaisten pysäyttämiseen. Hersonin suuntaan aiemmin siirrettyjä joukkoja aletaan varmaan kohta siirtämään takaisin itään, Toveri arvioi.

– Venäjä joutuu reagoimaan Ukrainan toimiin. Jos Venäjän rintama jatkaa romahtamista, hyökkäystä voitaneen jatkaa riskillä nopeamminkin, Toveri jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan vastahyökkäys olikin disinformaatiokampanja – asiantuntija kertoo, mikä merkitys sillä on sodankäynnissä 8:25
Ukrainan vastahyökkäys olikin disinformaatiokampanja – asiantuntija kertoo, mikä merkitys sillä on sodankäynnissä.

Venäjän Harkovan puolustuksen ohuus kertoo tylysti sen, millaisesta miehistöpulasta se tällä hetkellä kärsii. Liikekannellepanoa ei ole julistettu.

– Venäjän paikalle lähettämät reservit eivät taida riittää edes kärsittyjen tappioiden korvaamiseen, Toveri katsoo.

– Aloitteen menettänyt Venäjä pyrkinee vain pysäyttämään Ukrainan hyökkäyksen. Kykyä operatiivisiin sivustahyökkäyksiin Ukrainan heittämiseksi takaisin ei ole.

Toveri ei usko, että Putin antaa kenraaleilleen lupaa vetäytyä Hersonin suunnalta. Jos näin tehtäisiin, voisi Venäjä keskittää jäljellä olevia joukkojaan.

Koska Venäjän on nyt pakko keskittyä tukkimaan sen rintamaan revittyjä aukkoja, voi Ukraina vapaammin hyökätä sinne, minne se haluaa.

– Syyskuusta tulee mielenkiintoinen, Toveri toteaa.

Venäjä hapuilee uutta puolustuslinjaa

Tiedossa ei ole, kuinka paljon venäläiset ovat Harkovan alueella kärsineet tappioita. Myös sotavankien määrä on epäselvä.

Sen sijaan Harkovan alueelta on viime päivinä virrannut kuvia ja videoita venäläisten hylkäämistä panssarivaunuista, tykeistä ja muusta kalustosta. Ukrainan saama sotasaalis lienee siis mittava. Venäjän tappioista ei ole tietoa.

Vaikka venäläiset olisivat päässeet pakenemaan ukrainalaisilta, on raskaan kalustonsa hylänneiden joukkojen taistelukyky heikko, arvioi Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävän Kastehelmi MTV Uutisille.

Kastehelmi muistuttaa myös tappion kärsineiden sotilaiden moraalista. Siinä ei todennäköisesti ole kehumista.

– Niillä joukoilla pitäisi nyt rakentaa jonkinnäköinen uusi puolustusryhmitys. On epäselvää, onko Venäjällä tällä hetkellä tarpeeksi reservejä tukkimaan kaikkia suuntia. Nyt kun katsoo kokonaistilannetta, niin näyttää siltä, että he eivät tähän pysty, ja se on todennäköisesti osasyy laajempaan vetäytymiseen.

– Nyt seurataan lähinnä sitä, että mihin Venäjä pystyy jonkinnäköisen pysäytystasan rakentamaan. Monin paikoin se on tällä hetkellä Oskiljoki, Kastehelmi jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin.

Oskiljoen varrelta löytyy muun muassa nyt Ukrainan hallussa oleva Kupjansk, joka liikenneyhteyksiensä vuoksi vaikuttaa olleen Kiovan hyökkäyksen ensipäivien keskeisiä tavoitteita.

Venäjä pyrkinee pystyttämään puolustuksen johonkin Kupjanskin ja Lymanin välille, Kastehelmi arvioi. Varmaa tietoa ei ole, onko Lyman tällä hetkellä Ukrainan vai Venäjän hallinnassa. Se sijaitsee Izjumista koilliseen ja Severodonetskista länteen.

– Eri asia on, onnistuuko se siinä. Voi olla, että ukrainalaiset jatkavat hyökkäystään edelleen eteenpäin.

"Ukraina voittaa sodan – ainoa kysymys on, hyväksyykö Putin sen"

Harkovan alueen vastahyökkäys on helposti Ukrainan suurin voitto sitten Venäjän pakotetun vetäytymisen Kiovan alueelta, arvioi skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips P. O’Brien Twitterissä.

Mitä Putin tekee seuraavaksi, kysyy O’Brien Twitterissä.

– Logiikka sanoo, että vetäydy pois Hersonista, evakuoi Dneprjoen itäpuoli ja yritä vakauttaa rintama, joka kulkisi Dneprjoen kautta Donetskin ja Luhanskin alueille. Venäjän joukot ovat vähissä, moraali on surkea ja heillä saattaa olla varusteongelmia, O'Brien toteaa.

– Uskoakseni Venäjän armeija on todellisissa ongelmissa. Aika tälle vetäytymiselle voi olla mennyt ja Putin todennäköisesti yrittää pitää kiinni liian suuresta osasta Ukrainaa. Jos Putinilla on yhtään järkeä, yrittäisi hän lopettaa sodan heti neuvottelemalla.

Rauhasta on keskusteltu viime kuukausien aikana hyvin vähän. Ukraina on ilmaissut haluavansa vallata takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet. Kremliä tuskin taas kiinnostaa luopua valloittamistaan alueista vapaaehtoisesti ja poistua Ukrainasta tappion kärsineenä.

Sunnuntai-iltana Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uutisoitiin sanoneen puhelimitse Putinille, että tämän tulee lopettaa sotilasoperaatiot Ukrainassa välittömästi.

– Ukraina voittaa tämän sodan. Ainoa kysymys on, hyväksyykö Putin sen vapaaehtoisesti vai pakotetaanko hänet hyväksymään se, O'Brien sanoo.

Ukrainan sota on tankkien hautausmaa – ovatko Suomenkin miljoonien eurojen panssarit romurautaa? 7:20
Ukrainan sota on tankkien hautausmaa – ovatko Suomenkin miljoonien eurojen panssarit romurautaa?

Lue myös:

    Uusimmat