Suomen entinen tiedustelupäällikkö: "Putin on valmis uhraamaan Luhanskin ja osan Donetskia pitääkseen Hersonin"

Mitä Putin tavoittelee vallattujen alueiden kansanäänestyksillä? 9:58
Uutisaamu kävi läpi, mitä Putin tavoittelee vallattujen alueiden kansanäänestyksillä.

Arviot Venäjän liikekannallepanon toteutuksesta ja tarkoituksesta näyttävät osuneen oikeaan, kirjoittaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Toveri uskoo, että Venäjä aikoo lähettää liikekannallepanolla kasattuja joukkoja mahdollisimman nopeasti Itä-Ukrainan Donbassiin pysäyttämään Ukrainan etenemisen.

– Tappioista välittämättä, Toveri lisää.

Tutkimuslaitos Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kertoo MTV Uusille nähneensä lukuja, joiden mukaan 30 000 palvelukseen määrättyä on lähetetty suoraan miehitetyille alueille.

Värvättyjä olisi erinäisten tietojen mukaan tähän mennessä yhteensä noin 100 000. Lukuja ei ole vahvistettu ja Kangaspuro muistuttaa itsekin niiden epäluotettavuudesta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon koskettavan alle yhtä prosenttia venäläisistä, eli 300 000 henkilöä. Itsenäisten venäläismedioiden mukaan voi kuitenkin olla, että palvelukseen aiotaan määrätä yli miljoona ihmistä.

Roštšinon-lentokentällä Siperian Tjumenissa rajoitetaan niiden henkilöiden maasta poistumista, joita Venäjälle julistettu liikekannallepano koskettaa. Venäjänkielisen BBC:n mukaan lentokenttä tiedotti asiasta omilla verkkosivuillaan maanantaina iltapäivällä.

"Miten reserviläisten moraali kestää tappioita ja talvea?"

Liikekannallepanolla Venäjä yrittää helpottaa akuuttia miehistöpulaa. Venäjä on menettänyt sodan aikana arviolta kymmeniätuhansia sotilaita joukosta, jota pidettiin jo ennen suurhyökkäystä liian pienenä tavoitteisiin nähden.

– Tähän asti Ukrainassa on kaatunut sopimussotilaita ja vapaaehtoisia. Näiden moraali on kuralla ja kansaa ei ole juurikaan kiinnostanut heidän kohtalonsa. Mielenkiintoista nähdä, miten kansa suhtautuu, kun palvelukseen käskettyjä reserviläisiä alkaa kaatua suuria määriä, kenraalimajuri Toveri pohtii.

– Miten reserviläisten moraali kestää tappioita ja talviolosuhteita rintamalla? Tarjolla on heikkoa varustusta, huonoa huoltoa ja kokemattomia johtajia.

Muun muassa sotahistorioitsija Emil Kastehelmen ylläpitämän sotakartan mukaan Ukrainan on venäläislähteissä väitetty edenneen Itä-Ukrainan Lymanin kaupungin pohjoispuolella. Tietoa ei ole vahvistettu.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Ukraina sotakartta 26.9.
Lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

Toverin arviosta on luettavissa, että Venäjällä on tällä hetkellä isoja ongelmia.

Pulaa on sekä värvättyjen kouluttajista että sotamateriaalista. Yhdistelmä on hankala, sillä se käytännössä estää laadukkaan taisteluvoiman tuottamisen.

Aiemmin myös Suomen puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg epäili MTV Uutisten haastattelussa, millaisia joukkoja Venäjä saa kasaan kaavittua.

– Sotateollisuudesta ei ole nopeasti apua, koska sen kiihdyttäminen kestää. Vähän ammattitaitoisen työvoiman mobilisointi, tehottomuus ja korruptio eivät helpota tilannetta, Toveri luettelee.

– Aivan uusia perustettuja joukkoja nähdään aikaisintaan ensi vuoden puolella, Toveri jatkaa.

Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan Venäjällä on nyt käsissään hallinnollinen ja logistinen haaste: Miten kouluttaa riviin määrätyt.

Monilla palvelukseen määrätyistä armeijan käymisestä on vuosia aikaa, brittiministeriö muistuttaa.

– Sotilaskouluttajien puute ja liikekannallepanon hoppu antavat ymmärtää, että monet värvätyistä viedään eturintamalle minimaalisella valmistautumisella, Britannia katsoo.

– He kärsivät todennäköisesti korkeita tappiota,

Oman ongelmansa Venäjälle tuo se, että merkittävä määrä perinteisesti koulutuksesta vastaavista yksiköistä on jo siirretty sotimaan Ukrainaan "erikoisoperaation" pitkityttyä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjän kalustotappiot ovat olleet valtavat – mistä liikekannallepanojoukoille aseet? Ex-komentaja:"Ovatko renkaat tallella" 1:46
Venäjän kalustotappiot ovat olleet valtavat – mistä värvätyille aseet? Puolustusvoimien ex-komentaja: "Ovatko renkaat tallella"

Toveri: Putin on valmis uhraamaan valloituksiaan

Osa Kremlin kenraaleista on amerikkalaislehti New York Timesin tietojen mukaan pyytänyt lupaa vetäytyä Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungista, mutta presidentti Vladimir Putin on kieltänyt tämän.

Ukrainan vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella on hankaloittanut alueella olevien venäläisjoukkojen asemaa, joskin Harkovan alueella nähdyn läpimurron kaltaista menestystä Kiovan sotilaat eivät ole saavuttaneet.

Venäläisjoukkojen toimia ovat vaikeuttaneet myös Ukrainan toistuvasti tekemät iskut Hersonin alueen huoltoyhteyksiä vastaan.

Tilanteesta tekee venäläisten kannalta kimurantin se, että leveän Dneprjoen pohjoispuolella olevien venäläisjoukkojen huolto on mahdollista tehokkaasti lähinnä jatkuvasti pommitettujen siltojen kautta. Venäjän tiedetään pystyttäneen myös ponttonisiltoja, jotka myös luonnollisesti ovat olleet Ukrainan kohteena.

– Putin on valmis uhraamaan Luhanskin ja osan Donetskista pitääkseen Hersonin sillanpään ja eteläisen rantamaan. Siellä pidetään suurta voimaryhmää ja voimia ei ole alettua siirtää Donbassiin Ukrainan etenemisestä huolimatta, Toveri sanoo.

– Sillanpäätä Hersonissa tarvitaan hyökkäyksen jatkamiseen ja maayhteyttä Krimille niemimaan vesihuollon ja huollon turvaamiseen. Kertshinsalmen sillan pysyvyyteen ei luoteta ja tarvitaan puskurivyöhyke Krimin suojaamiseksi Ukrainan pitkän kantaman tulelta, hän jatkaa.

Sotahistorioitsija Kastehelmi muistuttaa, että kaikki Venäjän vielä Ukrainassa miehittämät alueet ovat sille tärkeitä, eikä niistä ole varaa helposti luopua.

– Ei voi hylätä esimerkiksi koko Donetskin ja Luhanskin oblastia (aluetta). Sellaista ei voi käydä. Zaporizhzhja on tärkeä maayhteys Krimin ja muiden alueiden välillä. Hersonissa on käynnissä kansanäänestys. Ne eivät ole Venäjälle irtonaisia alueita, joita miehitetään näön vuoksi, Kastehelmi sanoo.

Miten Ukraina armeija reagoi liikekannallepanoon? 1:18
Miten Ukrainan armeija reagoi liikekannallepanoon?

Juttua muokattu 27.9.2022 kello 8.50: Korjattu kohtaa "...liikekannallepanon koskettavan noin yhtä prosenttia venäläisistä". Korjattu muotoon "alle yhtä prosenttia".

Lue myös:

    Uusimmat