Uimahalleihin yritetään hiusväri päässä, alushousut jalassa – suomalaisetko sääntöjä noudattavaa kansaa?

Uimahallien säännöt ovat suomalaisilla yleisesti ottaen hyvin hallussa, mutta toisinaan väärinymmärrykset aiheuttavat huvittaviakin tilanteita.

Oululaiset noudattavat uimahallissa mielellään sääntöjä, mutta väärinkäsityksiä sattuu silloin tällöin.

– Vääränlaisten shortsien eli ulkoshortsien käyttö aiheuttaa joskus ylimääräistä opastuksen tarvetta. Myös maahanmuuttajien erilainen kulttuuri tai uimahallikulttuurin puute aiheutti ennen tarvetta enemmälle opastukselle, mutta tämäkin asia alkaa olla pikkuhiljaa kunnossa, kertoo Jari Leviäkangas, Oulun kaupungin liikuntapalveluiden isännöitsijä. 

Sopivat uima-asut aiheuttavat päänvaivaa muuallakin Suomessa.

– Silloin tällöin joudumme huomauttamaan asiakkaille, ettei uimapuvun alle kuulu pukea alushousuja, Hervannan uimahallista Tampereelta kerrotaan.

Myös Pyynikin uimahallissa pukeutumissäännöt ihmetyttävät asiakkaita. 

– Monet eivät ymmärrä, miksei uimashortseissa saa tulla uimaan. Suuri osa ihmettelee tätä myös siksi, että urheiluliikkeissä asiakkaille on sanottu niiden kelpaavan uimahallissa uimiseen, hallista todetaan.

Yleinen välinpitämättömyys vaivaa 

Tampereella on havaittu, etteivät säännöt aina kiinnosta asiakkaita.

– Suomalaiset kyllä tietävät hallien säännöt, mutta eivät niistä välttämättä välitä. Yleinen välinpitämättömyys vallitsee halleissakin, sanoo Tampereen kaupungin johtava liikunnanohjaaja Tuula Paavola.

Asiakkaat vetoavat toisinaan ajatukseen, jonka mukaan kaikki on sallittua, jos sitä ei ole erikseen kielletty. 

– Esimerkiksi Tesoman hallissa asiakas tuli poreammeeseen väriaineet päässä ja oli hyvin närkästynyt, kun valvoja huomautti asiasta. Samoin naiset tulevat usein altaaseen täydessä meikissä, Paavola kertoo. 

Peseytyminen ja uima-asut yleisimpiä ongelmia

Myös Espoossa uima-asuihin liittyvät säännöt aiheuttavat joskus väärinymmärryksiä. 

– Kävijämäärään nähden ongelmia on vähän, mutta useimmiten väärinkäsitykset liittyvät peseytymiseen tai uima-asuun. Esimerkiksi peseytyminen ilman uima-asua on teini-ikäisille hankalaa, kertoo Espoon kaupungin uimahallipäällikkö Ari Jaakkola.

Jos sääntöjen rikkomista huomataan, käy henkilökunta huomauttamassa asiasta. Joskus harvoin tilanne saattaa kärjistyä konfliktiksi.

– Silloin voimme kieltää uimahalliin tulon määräajaksi. Mutta näitä tapauksia sattuu vain muutaman vuoden välein, ja meillä on yli miljoona uimahallikäyntiä vuodessa, Jaakkola sanoo. 

Sanat kaikuvat kuuroille korville

Aina asiakkaat eivät kuuntele, mitä henkilökunnalla on sanottavanaan, vaikka syytä ehkä olisi. 

– Eräänä kesänä hallin ollessa vuosihuollossa asiakkaalla oli niin suuri hinku päästä uimaan, että hän ei uskonut, kun sanoin, että halli on huollossa, suihkuista ei tule vettä ja allas on tyhjä. Hän tuumasi, että höpö höpö ja meni uimaan. Kymmenen minuutin päästä hän tuli ulos ja poistui talosta sanomatta sanaakaan, Jari Leviäkangas muistelee.

Asiakkaat saattavat myös unohtaa, miten uimahalliin tullaan ja käynnistä maksetaan. Hervannan uimahallissa henkilökunnalle on jäänyt mieleen asiakas, joka olisi halunnut uimaan linja-autokortilla. 

– Muistan asiakkaan juosseen portille ”leimaamaan” linja-autokortilla, jotta hän olisi päässyt sisälle samalla maksulla, millä oli maksanut itsensä linja-autoon eli tällä tunnin vaihtomahdollisuudella, Hervannan uimahallista muistellaan.

Halleittain vaihtelevat säännöt ihmetyttävät

Tesoman uimahallissa on huomattu, etteivät ihmiset vaivaudu lukemaan sääntöjä halliin tullessaan.

– Uimahalleissa on eroja sääntöjen suhteen, mikä saattaa sekoittaa asiakkaita. Yleinen vastaus on, että näin voi tehdä toisessa hallissa, hallihenkilökunta kertoo.

Henkilökunta toivoo, että asiakkaat muistaisivat, ettei sääntöjen tarkoitus ole kiusata asiakkaita.

– Uimahallien säännöt on tehty hyvän hygienian ja turvallisuuden ehdoilla. Joillakin asiakkailla on tapana kyseenalaistaa näitä perusasioita. Terveyskasvatus alkaa kotoa, ja vanhemmat toimivat esimerkkinä lapsilleen. 

Hiustenkuivaajia osataan käyttää

Islannissa uimala joutui vastikään laittamaan seinälle kieltokyltin, joka kertoo, että hiustenkuivainta saa käyttää vain hiusten, ei muun kehon kuivaamiseen, uutisoi Daily Mail. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kukaan haastateltavista ei muista törmänneensä vastaavaan ilmiöön Suomessa.

– Onneksi meillä on seinällä olevat, kiinteät hiustenkuivaajat, Leviäkangas toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat