Uhreilla hyytäviä kokemuksia jehovien sisäisistä oikeuskomiteoista

Jehovan todistajien niin sanottujen oikeuskomiteoiden saama julkisuus on rohkaissut yhteisön jäseniä kertomaan kokemuksistaan.

Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen (UUT) mukaan esimerkiksi monet seksuaalirikosten uhrit ovat lähettäneet tarinoitaan toimitettavaksi sisä- ja oikeusministereille.  

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja kirkkoasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluavat selvittää, rikkovatko jotkin yhteisön käytännöt ihmisten perusoikeuksia. UUT toimittaa selvityksen ja kertomukset heille.

UUT:n mukaan esimerkiksi yhteisön jäseniin kohdistuvia raiskauksia ja seksuaalisia hyväksikäyttöjä käsitellään yhteisön omissa oikeuskomiteoissa, mutta muualla niistä kehotetaan vaikenemaan. 

Julkaistuja kokemuksia

UUT on julkaissut kokemuksia myös verkossa. Eräs nainen kertoo joutuneensa raiskatuksi 18-vuotiaana ja menneensä sitten tapaamaan "vanhimpia".

"Itse "kuulustelu" oli kauhea... minua syyllistettiin, että olin jotenkin kerjännyt sitä, kyseltiin minusta aivan liian henkilökohtasia kysymyksiä. Lopulta asia kääntyi niin, että oliko mitään raiskausta edes tapahtunutkaan koskaan.

Se oli kauhea hetki huomata, että itsekin mietin ensin, että olin ansainnut tulla raiskatuksi ja lopulta mietin jo omaa mieleterveyttäni. He olivat todella taitavia kyseenalaistamaan kaiken. Sain varotuksen ja tiukan kehoituksen olla puhumatta asiasta kenellekkään enää."  

Naisen mukaan hänen ystävänsä, joka myös oli kokenut seksuaalista väkivaltaa, surmasi itsensä, kun yhteisö kieltäytyi uskomasta naisen kertomusta.

"Näistä asioista ei puhuta"

Toinen nainen taas kertoo joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi 16-vuotiaana. Häntä käytti hyväkseen kertomuksen mukaan keski-ikäinen perhetuttu.

"Minua ei kielletty eikä kannustettu ammattiapuun, mutta eräs vanhin muistutti, että ”näistä asioista ei sitten saa puhua seurakunnassa”. Erotettu veli otettiin jonkun ajan kuluttua kuulemma takaisin seurakuntaan.

Toivon, että vanhimmat ymmärtäisivät ohjata ihmisiä ammattiavun piiriin sekä ilmoittamaan poliisille mahdolliset rikokset (tätä ei kukaan tilanteessani hoksannut). Voi olla hengenvaarallista alkaa leikkiä ammattiauttajaa tilanteessa, jossa henkilö on vakavasti tasapainoton."

Nainen on sittemmin eronnut Jehovan todistajista.

"Lapset hyväksikäyttömagneetteja"

Kolmas UUT:n julkaisema tarina on naisen, joka kasvoi erittäin uskonnollisen ja tiukan äidin kodissa. Naisen mukaan äiti käytti väkivaltaa kasvatuksen tukena ja pakotti tyttärensä leikkimään vain toisten uskovien lasten kanssa.

Yhden ystäväperheen luona hän joutui perheen isän hyväksikäyttämäksi.

"Jälkeenpäin olen ajatellut, miten jehovantodistajalapset kasvatetaan varsinaisiksi hyväksikäyttömagneeteiksi. Usko ja luottamus korkeammassa hengellisessä asemassa on niin kova, että sen eteen on valmis tekemään mitä vain.

Toki minun tapauksessani oli muita kuormittavia tekijöitä (yksinäisyys, sairas äiti) jotka johtivat siihen, että en viiteentoista vuoteen puhunut asiasta kenellekään, koska häpesin itseäni."

Kokemus oikeuskomitean käsittelystä oli tällekin naiselle traumaattinen.

"Kysyttiin, ymmärsinkö panettelevani vanhurskasta veljeä vastaan, valehtelevani ja tekeväni väärin Jehovaa vastaan.

Asiasta kiellettiin puhumasta koskaan missään yhteydessä koska synneistäni suurin oli se, että olin halunnut mieheltä huomiota ja houkutellut hänet haureuteen. En ollut vastustellut.

Asia josta vasta nyt kolmenkymmenen vuoden ja pitkän traumaterapian jälkeen uskallan olla eri mieltä."

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja