Uhkana jopa vakuutuspetos: Vältä rahaa vievä moka joulun elektroniikkaostoksilla!

Näin suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä – vakuutustutkijat tutkivat viime vuonna 2500 tapausta 6:00
KATSO MYÖS: Näin suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä – vakuutustutkijat tutkivat viime vuonna 2500 tapausta.

Ennen tuotevakuutuksen ostamista kannattaa tarkistaa, ettei kyseinen turva kuulu jo kotivakuutukseen. Korvauksen hakeminen kahdesta vakuutuksesta katsotaan vakuutuspetokseksi.

Etenkin elektroniikkamyymälöissä tuotteiden oheen myydään usein tuotevakuutuksia, jotka erityisesti tyyriimpien tuotteiden hintaa tuijottaessa voivat houkuttaa. POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että ostamasi vakuutus voi kuitenkin olla turha. Tämä johtuu siitä, että usein voimassa oleva kotivakuutus kattaa laajasti koko kodin irtaimiston.

Mikä on tuotevakuutus?

Finanssialan organisaatio Finen mukaan tuotevakuutus on yksittäisen esineen, esimerkiksi matkapuhelimen, vakuutus, joka otetaan yleensä kaupantekohetkellä. Tuotevakuutusta ei useinkaan saa jälkikäteen enää hankittuakaan. 

Tuotevakuutuksen hinta riippuu siitä, mitä tuotetta ollaan vakuuttamassa ja minkälaisten vahinkojen varalta. Tuotevakuutus ostetaan yleensä samalta kauppiaalta kuin itse tuotekin, vaikka vakuutuksen myöntäjänä toimiikin usein ulkomainen vakuutusyhtiö. 

POP Vakuutuksen vakuutuspalveluiden päällikkö Hanna Toivanen muistuttaa tiedotteessa, että vaikka tuotevakuutuksissa on usein ostohetkellä houkuttelevan pieneltä kuulostavat omavastuut ja laajat vakuutusehdot, hinta voi lopulta vuositasolla muodostua jopa isommaksi kuin laajemmin koko kodin irtaimista kattavan kotivakuutuksen hinta.

Vahingon sattuessa tuotevakuutuksen omavastuu on Finen mukaan yleensä 10–50 euroa.

Mitä kuuluu kotivakuutukseen?

Yhden tuotteen sijaan kotivakuutus kattaa kodin koko irtaimiston, FIne kuvailee sivuillaan. Kotivakuutus otetaan vakuutusyhtiöltä. 

Korvattavat vahingot löydät vakuutusehdoista. Vakuutuksia on laajempia ja suppeampia, ja asiakkaalla on mahdollisuus valita, millaisia vahinkoja vakuutus korvaa.

Vahingon sattuessa kotivakuutuksen omavastuu on Finen mukaan yleensä 100–200 euroa.

Älä sorru vahingossa vakuutuspetokseen: Korvausta voi hakea vain yhden vakuutuksen kautta

Jos harkitset tuotevakuutuksen ostamista, kannattaa varmistaa, mitä omaan kotivakuutukseen kuuluu. Rahanmenon lisäksi on tärkeää huomioida, ettei kahdesta päällekkäisestä vakuutuksesta ole hyötyä.

– Jos hajonnut laite kuuluu sekä kotivakuutuksen että sille otetun tuotevakuutuksen korvattavaksi, voi korvausta hakea vain yhdestä vakuutuksesta, Toivanen kertoo.

Sen lisäksi, että toisesta vakuutuksesta on tullut maksaneeksi turhaan, kahdesta vakuutuksesta korvauksen hakeminen voidaan katsoa vakuutuspetokseksi.

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan suurin osa vakuutuspetoksista liittyy kuitenkin omaisuus- ja ajoneuvovahinkoihin: tällaisissa tapauksissa esimerkiksi liioitellaan vahingon laajuutta, haetaan liian suuria summia, aiheutetaan vahinkoja tahallisesti tai keksitään vahinkoja, joita ei ole tapahtunut lainkaan. 

Milloin tuotevakuutuksesta on hyötyä? 

Tuotevakuutuksen hankkiminen voi olla järkevää, jos tuotteen ostaa lahjaksi eikä lahjansaajan vakuutuksesta ole tietoa. Tuotevakuutus voi olla kannattavaa myös silloin, jos se korvaa jotain sellaista, mikä ei omaan kotivakuutukseen kuulu, tai jos kotivakuutusta ei ole.

Katso myös: Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla

Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin – yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen 5:39
Yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen.

Lähteet: POP Vakuutus, Fine

Lue myös:

    Uusimmat