Tällaisilla huijauksilla suomalaiset yrittävät petkuttaa vakuutusyhtiötä – hinta voi olla kova

Näin suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä – vakuutustutkijat tutkivat viime vuonna 2500 tapausta 6:00
Näin suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä – vakuutustutkijat tutkivat viime vuonna 2500 tapausta.

Vakuutusyhtiöiltä yritetään huijata paljon perusteettomia korvauksia, mutta tällaisesta juonittelusta jäädään usein myös kiinni.

Suomalaiset vakuutusyhtiöt selvittivät viime vuonna tutkintatoimissaan yhteensä noin 2 500 epäilyttävää vahinkoa. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä ennen kuin vahingot etenevät tutkintatoimeen, vakuutusyhtiöissä on ehditty tehdä valtavasti selvitystyötä, Finanssiala ry:stä kerrotaan.

Esimerkiksi pelkästään vakuutusyhtiö Ifissä otetaan vuosittain tutkintaan noin 3 000 suomalaisten tekemää vahinkoilmoitusta.

– Kevyen selvityksen tutkinnassa tarkastetaan yleensä dokumentteja tai jokin epäjohdonmukaisuus, ja vain osa näistä johtaa perusteellisempaan tutkintaan, kuvailee Ifin vakuutustutkinnan vastaava johtaja Katja Limnell.

Yhä enemmän väärennöksiä – tekoäly apuna tutkinnassa

Ifin datan perusteella epäilyttävät vahinkotapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina: entistä useampi vahinko etenee tarkempaan selvitykseen. Limnellin mukaan tästä ei voida kuitenkaan vetää suoraa johtopäätöstä, että petoksia tapahtuisi aiempaa enemmän, sillä myös vakuutusyhtiöiden keinot tutkia petoksia kehittyvät vuosi vuodelta.

Tutkinnassa hyödynnetään uusia työkaluja – esimerkiksi tekoälyä. Vakuutushuijauksista kiinni jäämisen riski on siis entistä suurempi.

Limnellin mukaan esimerkiksi väärennettyjen kuittien ja dokumenttien käyttö on lisääntynyt merkittävästi, ja vakuutusyhtiöillä on käytössä teknologiaa, joka tunnistaa väärennöksiä. Vakuutusyhtiöiden yhteisestä vahinkorekisteristä vakuutusyhtiöt näkevät, onko samasta vahingosta haettu korvauksia useammasta vakuutusyhtiöstä.

Limnell kertoo, että suurin osa petoksista liittyy omaisuus- ja ajoneuvovahinkoihin: on esimerkiksi liioiteltu vahingon laajuutta, haettu liian suuria summia, aiheutettu vahinkoja tahallisesti tai keksitty sellaisia vahinkoja, joita ei ole tapahtunut lainkaan.

– Eläinlääkärikustannusten nousu on aiheuttanut uuden trendin, jossa entistä useampi hakee eläinvakuutuksesta aiheettomia korvauksia.

Pienistä summista miljooniin

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan palvelupäällikkö Vesa Nevala epäilee, että kynnys vakuutusyhtiöiden huijaamiseen on voinut madaltua digitalisaation myötä: on helpompaa naputella valheellista tietoa tietokoneen välityksellä kuin antaa sitä kasvotusten tai puhelimitse vakuutusyhtiön työntekijälle.

Huijaussummat vaihtelevat hyvin pienimuotoisesta todellisten summien liioittelusta jopa miljooniin euroihin. Esimerkiksi henkilövahingoissa korvaussummat voivat nousta todella korkeiksi.

– Oman kokemukseni perusteella huijauksiin syyllistyvät kaikenikäiset ja -taustaiset aikuiset, Nevala toteaa.

LähiTapiolassa vahinkoilmoitukset päätyvät tarkempaan syyniin esimerkiksi silloin, jos vahinko tai tapahtumankulku ei kuulosta uskottavalta. Asiakas on saattanut ilmoittaa, että häneltä on varastettu ulkomaanmatkalla huomattavan suuri omaisuus, mutta omaisuuden olemassaolosta ei välttämättä löydykään todisteita.

Ajoneuvovakuutushuijausten kohdalla asiakas on saattanut ilmoittaa kolarista, jossa ajoneuvon vauriot eivät täsmää tapahtumien kulkuun.

Vakuutusyhtiöt tekevät yhteistyötä myös poliisin kanssa. Joskus käy ilmi, että esimerkiksi ryöstöstä, josta haetaan korvauksia, ei olekaan tehty rikosilmoitusta.

Syysmyrskyt tulossa - mitä vakuutus korvaa? 8:32
Syysmyrskyt tulossa - mitä vakuutus korvaa? Haastattelussa Pohjola Vakuutuksen johtaja Markus Uimonen.

Vakavia seurauksia

Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, millaisia seurauksia vakuutushuijauksesta kiinni jäämisellä voi olla, huomauttaa Ifin Katja Limnell.

– Osa saattaa ajatella, että kyse on niin pienestä summasta, että eihän se ole varsinainen petos lainkaan tai ei sellaisesta voi jäädä kiinni, mutta kyllä voi ja jää hyvin suurella todennäköisyydellä. Kiinni jäämisen riski kasvaa vuosi vuodelta.

Vakuutushuijauksen paljastuttua vakuutusyhtiö yleensä irtisanoo ihmisen kaikki vapaaehtoiset vakuutukset. Huijauksesta tulee merkintä finanssialan yhteiseen väärinkäytösrekisteriin, mikä todennäköisesti aiheuttaa sen, ettei ihmiselle enää myönnetä vapaaehtoisia vakuutuksia, joihin esimerkiksi kotivakuutus kuuluu. Tämä voi hankaloittaa esimerkiksi vuokra-asunnon tai asuntolainan saamista.

Vakuutusyhtiö voi tehdä huijauksesta myös tutkintapyynnön poliisille, jolloin edessä voi olla vakavia rikosseuraamuksia.

Lue myös:

    Uusimmat