Säilytätkö sinäkin leivänpaahdinta "hyvin tyypillisessä paikassa"? Tee tämä toimenpide, kun käytät laitetta

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
KATSO MYÖS: Palopäälliikkö kertoo, mikä on oikeasti hyvä tapa sammuttaa palava sähkölaite.

Leivänpaahtimeen jäänyt hapankorppu aiheutti tulipalon vakuutusyhtiö Ifin asiakkaan kodissa. Vakuutusyhtiö toisti tapahtuman valvotuissa olosuhteissa.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan asiakkaastaan, jonka kotona syttyi leivänpaahtimesta alkunsa saanut tulipalo. 

Perheen alakouluikäinen lapsi oli aamulla laittanut hapankorpun leivänpaahtimeen. Koulureppua pakatessaan hän kuitenkin havahtui savunhajuun ja palohälyttimen pirinään. Lapsi soitti pihapiirissä olleelle äidilleen, joka sisään tultuaan havaitsi jo keittiön kattoa nuolevat liekit. Äiti hälytti apua ja ennen poistumistaan tyhjensi ison jauhesammuttimen liekkeihin.

Paikalle saapuneet pelastajat totesivatkin palon sammuneen äidin nopean toiminnan ansiosta, ja suuremmilta vahingoilta vältyttiin, kun tuli ei levinnyt keittiöstä muualle.

Tyypillinen säilytyspaikka onkin vaarallinen – ota paahdin kaapin alta pois käytön ajaksi

Vakuutusyhtiö päätti testata valvotuissa olosuhteissa, miten käy hapankorpun paahtamisen.

– Palotestissä huomattiin, että kuivan leivän paahtamiseen liittyy paloriski, sillä hapankorppu syttyi tuleen noin 1,5 minuutin paahtamisen jälkeen, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström tiedotteessa.

Leivänpaahtimisesta alkunsa saanut tulipalo keittiössä
Palotesti tehtiin yhdessä PPK-Sähkö Oy:n kanssa. Paahdin oli testitilanteessa ehjä.

Testipaikka oli paloturvallinen, mutta sille rakennettiin samanlaiset olosuhteet kuin palovahinkoja kärsineessä kodissa oli ollut. Havaittiin, että vaikka hapankorppupalo paahtimen sisällä sammui itsestään, se ehti ennen sitä sytyttää yläpuolella olevan valaisimen.

Lindström muistuttaakin, mitä paahtimelle kannattaa käytön ajaksi tehdä.

– Keittiön yläkaappien alla oleva tila on hyvin tyypillinen paikka säilyttää paahdinta, sillä valaisimen yhteydessä on usein myös pistorasia. Käytön ajaksi paahdin pitäisi kuitenkin muistaa vetää kaapin alta pois. Testissä meidät yllätti paahtimesta tulleen liekin korkeus, Lindström kommentoi.

Vahingot keskimäärin joitain tuhansia euroja

Keittiöpalo lähtee Tukesin mukaan useimmiten hellalta tai uunista. Leivänpaahdinpalot eivät olekaan keittiöpalojen kärkipäässä, mutta joka vuosi niitä päätyy jokunen Ifin tilastoihin. Lindströmin mukaan vahingot ovat leivänpaahdinpaloissa joitain tuhansia euroja, mutta joukkoon mahtuu suurempiakin vahinkoja.

Lisäksi tilastoista uupuvat luonnollisesti sellaiset läheltä piti -tilanteet, jotka ovat tapahtuneet valvotusti ja joihin näin ollen on päästy nopeasti puuttumaan. Tärkein vakutuusyhtiön antama ohje onkin, että niin leivänpaahtimia kuin muitakin kodinkoneita tulisi käyttää vain valvotuissa olosuhteissa. Näin mahdollinen palo havaitaan heti.

Lindström kehottaa vanhempia opettamaan kodinkoneiden turvallisen käytön myös lapsille.

Katso myös: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi?

Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta 0:26
Leivinpaahtimien tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat