Mainos

Makwan Amirkhanin lapsuuden traagiset käänteet – pikkuveli, isä ja isoäiti kuolivat

Suomalainen UFC-tähti Makwan Amirkhani avautuu elämänsä kipukohdista uutuuskirjassa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani avautuu Mari Sainion kirjoittamassa Parempi elämä -kirjassa (Fitra) muun muassa vaikeasta lapsuudestaan. Kirjassa syväluodataan viidentoista tunnetun suomalaisen elämän käänne- ja kipukohtia.

Amirkahani kertoo perheensä paenneen Iranista Irakiin ja traagisten tapahtumien seuranneen toisiaan.

– Yksi mun pikkuveljistä kuoli. Se ylitti katua huppu päässä, ja auto ajoi sen yli. Tekijää ei koskaan saatu kiinni, Makwan kertoo kirjassa.

– Mutsin mutsi paloi kuoliaaksi, kun kamina kaatui sen päälle. Hitto kun ihmiset joskus kokisivat edes muutaman sekunnin sellaista elämää, joka on oikeasti vaikeeta, he kiittäisivät Jumalaa joka päivä siitä, että ovat syntyneet Suomeen.

Miehen isä menehtyi auto-onnettomuudessa vuosi sen jälkeen kun Amirkhanin perhe oli muuttanut Suomeen.

Perhe sai turvapaikan Vaasasta, kun Makwan oli neljävuotias. Häntä kiusattiin koko ala-asteen ajan.

– Mua kiusattiin jatkuvasti. Mietin aina, että miten voisin olla valkoinen, samanlainen kuin muut. Muistan päiväkodissa hiekkalaatikolla olleen siivilän, joka oli kuin lautanen, kahvan kanssa. Mun käsi mahtui just siitä välistä, ja se muistutti nyrkkeilyhanskaa, Amirkhani kertoo.

– Pihalla oli pieni metsä. Ne lapset jahtas mua sinne. Löin niitä sillä siivilällä ja muistan, että aina itkin.

Kun Makwan voitti toisen UFC-ottelunsa Berliinissä, hän puhkesi vuolaisiin kyyneliin.

– En ollut suunnitellut itkukohtausta, mutta se vaan tuli. Se oli mun tapa kiittää mun äitiä. Kaikki itkivät. Riku (Immonen, Amirkhanin valmentaja) sanoi, että hänelläkin kyynel valui silmästä.

– Mulla oli Suomen lippu mukana, ja se tulee aina olemaan. Suomi on pelastanut mun hengen. Vaikka kuinka olisin kansan innoittaja Kurdistanissa, silti en tule koskaan unohtamaan mitä mulle on käynyt täällä.

Amirkhani toteaa kirjassa olevansa vahvasti sitä mieltä, että rankat elämänkokemukset ovat tuoneet hänet nykyiseen tilanteeseen.

– Musta olis voinut tulla elämäni aikana ihan mikä vaan. Olisin voinut tulla ihan narkkariksi, tai kääntyä tekemään jotain todella pahaa. Jos joku on ollut siinä kallion jyrkänteellä hyppäämässä alas, mä oon ollut siinä. Olen kääntänyt kaiken negatiivisen positiiviseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.